externe

Criza sud-americana se adanceste: presedintele Venezuelei a semnat decretul de anexare a unei parti din Guyana

In timpul unui eveniment oficial desfasurat vineri, presedintele venezuelean Nicolas Maduro a semnat decretele de anexare a unei parti din Guyana, dupa care a tinut un discurs in fata unei multimi de sustinatori si militari. Decretele au scopul de a oficializa declaratiile facute marti, scrie cotidianul The Rio Times. Aceste decrete includ mai multe actiuni-cheie. In primul rand, ele stabilesc un nou stat numit Guiana Esequiba.

In al doilea rand, acestea introduc o harta revizuita a Venezuelei, care include acum zona disputata. In plus, decretele deschid o noua divizie a companiei petroliere de stat PDVSA pentru a opera in aceasta regiune.

De asemenea, acestea permit acordarea de licente de exploatare miniera si creeaza o zona de aparare cuprinzatoare in noua zona.

Mai mult, Maduro a format o inalta comisie insarcinata cu apararea si revendicarea Guianei Esequiba. El a instruit aceasta comisie sa elaboreze o strategie pe termen lung, vizand finalizarea pana in 2030 sau mai tarziu.

Aceasta strategie are legatura directa cu planurile de anexare. Maduro l-a numit pe Delci Rodriguez pentru a conduce aceasta comisie. De mai bine de un secol, Venezuela si Guyana isi disputa de mult timp teritoriul Esequibo, o regiune bogata in petrol si minerale.

In prezent, Guyana administreaza acest teritoriu de 160.000 km².

Conflictul s-a intensificat dupa ce ExxonMobil a descoperit rezerve semnificative de petrol in aceasta zona. Decizia Guyanei de a permite companiilor straine sa exploreze aceste rezerve a accentuat si mai mult tensiunile.

Venezuela afirma ca raul Esequibo este granita de drept, facand referire la istoria sa coloniala sub conducerea Spaniei in 1777.

Cu toate acestea, Guyana sustine o hotarare din 1899, prin care s-au trasat granitele actuale, si solicita validarea acesteia de catre Curtea Internationala de Justitie.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

O oră ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

2 ore ago

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

3 ore ago

Propagandistii Kremlinului sustin ca Occidentul a pierdut Razboiul Rece: „Finlanda si-a mentinut existenta datorita Uniunii Sovietice”

Directorul general al studioului de film Mosfilm, Karen Sahnazarov, sustine ca Uniunea Sovietica a castigat…

4 ore ago

Diana Sosoaca, discurs legionar in plenul Parlamentului: „Iudeo-bolsevicii au omorat peste 800.000 de romani in temnitele comuniste”

Senatoarea Diana Sosoaca a sustinut, marti, 14 mai, in Parlament, cu ocazia „Zilei solidaritatii si…

2 ore ago