CSM nu se lasa pacalit de declaratiile oamenilor lui Dragnea. Mesaj dur al magistratilor: „Nu sustinem propunerile de modificare a Codului penal”

news

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a informat, vineri, printr-un mesaj transmis catre instante si Parchete, ca nu va sustine propunerile de modificare a Codului penal ce vizeaza introducerea infractiunilor de ‘rea-credinta’ si ‘grava neglijenta’ sau alte incriminari de natura sa aduca atingere independentei Justitiei.

“Referitor la preocuparea sistemului judiciar fata de informatiile aparute in spatiul public cu privire la unele amendamente la proiectul de lege in discutie, mentionam ca, in procedura parlamentara, Consiliul nu va sustine acele amendamente (…) vizand introducerea infractiunilor de ‘rea-credinta’ si ‘grava neglijenta’ sau alte incriminari de natura sa aduca atingere independentei Justitiei”, se arata in mesajul CSM, transmis vineri Agerpres.

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei dezbate, in aceasta perioada, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

“Propunerile cuprinse in proiectul de lege au fost analizate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii in cadrul comisiei de specialitate, pozitia exprimata de Consiliu si transmisa Parlamentului tinand cont si de numeroasele propuneri si observatii comunicate de instantele judecatoresti si de Parchetele de pe langa acestea cu privire la proiectul de lege, dar si cu privire la alte modificari legislative, rezultate din aplicarea Codului penal, in privinta carora s-a apreciat ca ar conduce la imbunatatirea cadrului normativ”, a amintit CSM.

Propunerile si observatiile ce concretizeaza pozitia CSM sunt sustinute in cadrul dezbaterilor parlamentare de catre reprezentantii acestei autoritati publice, a anuntat Consiliul.

“In lumina rolului sau constitutional, de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii va continua demersurile institutionale pentru un cadru normativ care sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, dar si realizarea unei justitii eficiente, bazata pe proceduri predictibile”, a mai transmis CSM, care precizeaza ca isi va exprima pozitia in functie de amendamentele ce vor fi discutate in cadrul comisiei speciale a Parlamentului.

“In procedura parlamentara, in realizarea dreptului membrilor autoritatii legislative, pot fi formulate amendamente, care se supun analizei Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului si in raport de care Consiliul Superior al Magistraturii isi va exprima pozitia”, se mai noteaza in mesajul Consiliului.

Presedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a transmis vineri ca, avand in vedere interesul public manifestat fata de modificarea Codurilor penale, subliniaza importanta contributiei si implicarii reprezentantilor CSM, PICCJ si asociatiilor profesionale in procesul de consultare privind modificarea Codurilor penale. De asemenea, spune Iordache, nu se doreste incriminarea unor fapte derivate din activitatea propriu-zisa ce implica rationamentul judecatorului sau procurorului intr-un caz dat, ci Comisia urmareste “sporirea garantiilor de independenta ale magistratilor in solutionarea cauzelor cu care sunt investiti”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: