CSM o acuza pe Clotilde Armand de „incalcarea independentei procurorilor”: „Alegatiile depasesc limitele comunicarii publice”

politica

CSM a transmis joi un comunicat de presa prin care o acuza pe Clotilde Armand ca „incalca independenta procurorilor si reputatia profesionala a procurorului de caz”.

„Raportat la afirmatiile aparute pe pagina proprie de pe o retea de socializare, preluata apoi in mass media, precum si solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii imputerniceste Biroul de informare publica si relatii cu mass media sa aduca la cunostinta publica urmatoarele:

1. Afirmatiile in serie, formulate de un primar de sector prin care se insinueaza subordonarea politica a unor procurori care instrumenteaza o cauza penala care il priveste, vizeaza in mod direct atat colectivul de procurori al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, in general, cat si procurorul de caz, in particular. Aceste alegatii nu doar ca depasesc limitele comunicarii publice, ci sunt de natura a incalca independenta procurorilor din cadrul acestei unitati de parchet si reputatia profesionala a procurorului de caz.

2. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat toate aceste aspecte in sedinta sectiei din data de 14 martie 2024 si, consecutiv, reitereaza solicitarea adresata participantilor la competitia electorala ce urmeaza a avea loc in acest an sa dea dovada de echilibru in exprimarea publica si sa utilizeze instrumentele judiciare, suficiente sa asigure garantii procesuale de natura sa conduca la un proces echitabil”, a anuntat CSM intr-un comunicat de presa.

Declaratia lui Clotilde Armand care a determinat aceasta pozitie a CSM:

„Vrei sa promovezi cu rapiditate in cariera de procuror? Preia dosarul lui Clotilde Armand si vei avea parte de o cariera stralucita in magistratura!

Am vazut precizarile Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 transmise catre mass-media.

Cateva mentiuni:

1. Stiam ca au fost trei procurori in dosarul meu, in realitate am aflat ca au fost patru procurori;

2. Pana cand dosarul a fost repartizat celui de-al patrulea procuror, avem asa: doi procurori au fost promovati subit la Parchetul Capitalei, iar unul dintre magistrati a fost detasat brusc la CSM;

3. Aceste promovari au avut loc la intervale scurte de timp dupa preluarea cazului (primul- 1 luna, al doilea- 3 luni, al treilea- 1 luna);

4. Toate aceste schimbari ale procurorilor au fost facute in perioada noiembrie 2022- mai 2023, dar Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 motiveaza ca s-au facut si in baza unui document adoptat in august 2023 (Regulamentul de ordine interioara al parchetelor, aprobat prin Hotararea nr. 1106 din 31 august 2023 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii);

5. In mod ciudat, desi procurorii cand au promovat puteau prelua dosarul cu ei la parchetul superior, nu au facut asta. A facut insa acest lucru politistul care se ocupa de ancheta, a fost pastrat in dosar, dupa ce a promovat de la Politia Sectorului 1 la Politia Capitalei. Si stim cu totii ca ministrul de Interne este seful suprem al politistilor;

6. Insa cel mai grav lucru este ca eu am aflat toate aceste lucruri dintr-un comunicat de presa, desi le-am solicitat oficial -sefilor Parchetului Sectorului 1 si Parchetului General in urma cu 7 luni. Am cerut sa mi se clarifice un singur lucru: De ce sunt schimbati pe banda rulanta procurorii, deoarece acest fenomen straniu s-a intamplat de prea multe ori in cateva luni?

7. Am primit un singur raspuns pe aceasta tema, pe 22 octombrie 2023, insa a fost un raspuns incomplet, in care am fost informata doar de modul in care au fost schimbati doi procurori. Tacere totala despre schimbarea celui de-al treilea procuror;

8. Cel de-al patrulea procuror a fost numit in mai 2023, si este cel care a deschis ancheta impotriva mea. Apare fireasca intrebarea: Au fost schimbati procurorii pana s-a gasit unul care sa semneze ordonanta de incepere a urmaririi penale?

9. Indiferent care este raspunsul la aceste intrebari, refuzul de a-mi comunica integral si prompt motivele schimbarii procurorilor este un caz tipic de incalcare grava a dreptului la un proces echitabil.

10. Sper ca acest mesaj sa nu fie considerat de CSM un atac la independenta Justitiei. Imi doresc insa ca CSM, ca garant al independentei Justitiei, sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a face lumina rapid in acest caz si a inlatura orice dubiu ca acest dosar este facut la comanda politica.

PS: Marcele, Nicule… ati cautat 4 procurori sa vina dupa mine si sa ma ancheteze pentru nimic. Tocmai ati recunoscut public asta azi. Acum vin eu dupa voi. Fiti pe receptie!”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: