CSM reactioneaza la atacul perfid al ministrului Toader. Lazar, aparat: „Afirmatii grave la adresa justitiei din Romania”

news

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reactioneaza, marti, dupa declaratiile ministrului Justitiei Tudorel Toader, care a spus ca Ministerul Public s-a indepartat de la rolul sau constitutional de garantare a drepturilor cetatenilor, si spune ca astfel de afirmatii sunt grave pentru justitie si pun la indoiala credibilitatea institutiei.

„Sectia pentru procurori a luat act cu ingrijorare de declaratiile publice ale ministrului justitiei din data de 27.08.2018, potrivit carora ‘Ministerul Public s-a indepartat treptat de la rolul constitutional pe care-l are (…) s-a indepartat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenesti’. Aceste declaratii care acrediteaza ideea ca procurorii isi desfasoara activitatea cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor reprezinta afirmatii grave la adresa justitiei din Romania. Sectia pentru procurori atrage atentia ca astfel de afirmatii cu caracter general sunt de natura a pune la indoiala activitatea si credibilitatea Ministerului Public”, transmite marti Sectia pentru procurori a CSM.

Reprezentantii Consiliului subliniaza nevoia unui mesaj public echilibrat si responsabil, „care sa consolideze increderea cetateanului in actul de justitie, indatorire care revine deopotriva tuturor reprezentantilor institutiilor publice, inclusiv ministrului Justitiei”.

Reactia Sectiei pentru procurori a CSM vine dupa ce luni ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat ca decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazar nu a venit din senin, ci a observat, de-a lungul timpului, ca Ministerul Public s-a indepartat ”de la rolul constitutional pe care il are, de la rolul de garantare a drepturilor cetatenilor”. Toader a explicat ca a anuntat de mult ca va fi facuta o astfel de evaluare si ca nu poate spune ca rezultatele vor fi pozitive sau negative.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstantial. Eu am observat de-a lungul timpului, si probabil ati observat si dumneavoastra, cum Ministerul Public s-a indepartat treptat de la rolul constitutional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a indepartat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenesti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. In maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu as spune acum ca vor fi negative sau pozitive. Ca si in precedent, voi face o radiografie a activitatii manageriale desfasurate de catre procurorul general si voi trage o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Justitiei Tudorel Toader.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: