CSM se transforma in anexa PSD. Spre bucuria PSD si a lui Liviu Dragnea a propus introducerea unui prag urias pentru abuzul in serviciu

news

Consiliul Superior al Magistraturii a formulat o serie de propuneri de modificare a Codurilor penale, Coduri aflate acum in discutia Comisiei speciale conduse de deputatul PSD Florin Iordache. Una dintre propuneri vizeaza introducerea unui prag de 50.000 de euro de la care sa se poata vorbi de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu sau delapidare, daca faptuitorul acopera prejudiciul pana la sesizarea instantei.

Propunerea CSM, transmisa presedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, a fost marti prezentata membrilor Comisiei. „Mi s-a parut normal, le-am primit astazi, sa le aduc la cunostinta, sa stiti de ele”, a spus Iordache, citat de Digi24.

Daca prejudiciul este pana in 50.000 de euro si este achitat pana la sesizarea instantei, fapta nu ar urma sa constituie infractiune.

Daca prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro si este achitat in cursul urmaririi penale sau in orice moment de pana la hotararea definitiva, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Reprezentantii Forumului Judecatorilor au anuntat ca se retrag de la dezbateri.

„Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a solicitat insistent Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului si Presedintelui Camerei Deputatilor consultarea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) asupra unor aspecte curente vizand modificarea in Romania a Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila, precum si unele aspecte conexe, sustinand ca este necesara suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale comune pana la data primirii Avizului Comisiei de la Venetia.

In ciuda acestui fapt, procesul de legiferare in aceasta materie continua, cu o procedura netransparenta si neprevizibila, fara a putea aprecia in ce modalitate vor fi folosite observatiile formulate de sistemul judiciar, a carui prezenta pare doar a fi necesara pentru legitimarea modificarilor propuse, mimandu-se un dialog. Astfel, materialele sunt comunicate in termene nerezonabile, uneori cu cateva ore inainte de lucrarile comisiei, discutarea textelor si a amendamentelor are loc fara vot imediat, desi foarte multe institutii juridice au legatura intre ele si trebuie apreciat dinainte care este cursul initiativei legislative”, a explicat Forumul Judecatorilor, ulterior, printr-un comunicat de presa.

Concret, CSM doreste modificarea art. 308 din Codul Penal, prin adaugarea urmatoarelor alineate:

„(3) In cazul infractiunii prevazute de art. 295 (delapidare – n.r.), savarsite in conditiile alin 1, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

(4) Infractiunile prevazute la art. 295 (delapidare – n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei, uzurparea functiei – n.r.) si art. 304 (divulgarea informatiilor secrete – n.r.), savarsite in conditiile alin. (1), daca au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.

(5) Daca infractiunile prevazute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. 2 se reduc la jumatate.

(6) Dispozitiile alin 4 si 5 se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia.”

Ce prevede acum art. 308 din Codul penal:

„Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane

(1) Dispozitiile art. 289-292, 295, 297-301 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.

(2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: