CTP, mesaj taios adresat lui Iohannis: „Esti seful statului, asa se numeste. Si tu spui ca statul a esuat? Despre tine nu spui nimic?”

analize

Cristian Tudor Popescu a avut o reactie dura, la Digi24, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat, in urma tragediei de la Constanta, ca „statul roman a esuat”. „Esti seful statului, asa se numeste. Si tu spui ca statul a esuat?”, a punctat CTP.

„Ne spune dl presedinte Iohannis ca statul a esuat in misiunea sa de a proteja cetatenii. Mai intai, nu e corect, statul n-a esuat. Statul roman este un stat esuat de cand a fost infiintat, din secolul 19. Nu a reusit niciodata, in nicio structura guvernamentala, sa garanteze siguranta, protectia simplului cetatean care nu are relatii speciale.

Si ne spune dl Iohannis ca statul a esuat. Esti presedintele acestei tari de 8 ani. Esti seful statului, asa se numeste. Si tu spui ca statul a esuat? Despre tine nu spui nimic? Eu n-as fi putut sa fiu presedintele Romaniei de 8 ani si sa spun, in timp ce oamenii mor, ‘statul a esuat’. Eu, seful statului. In loc sa spun: ‘Eu am esuat. Daca statul a esuat, si eu am esuat’. El n-are treaba cu statul”, a declarat CTP la Digi24.

CTP a adaugat ca astfel de tragedii, precum cea de la Constanta, vor mai avea loc.

„Nu aveti sentimentul unei crude inutilitati? O sa discutam, emisiunea o sa se termine si singurul lucru sigur pe care il pot comunica este ca nu se va schimba nimic, ca acesti oameni nu sunt ultimii care vor muri arsi, asfixiati in spitalele din Romania. Nu sunt ultimii care vor muri pe holuri in Romania, pentru ca daca faci COVID acum intr-o forma grava, de pilda in Bucuresti, te duci sa-ti tragi sufletul pe un hol de spital – nu mai e niciun loc la ATI – si eventual sa-ti dai sufletul pe hol.

Am trait, nu cu multa vreme in urma, ceva care e greu de indurat intr-un spital, in tara asta: umilinta. Sigur ca lucrul cel mai rau care ti se poate intampla cand te duci la spital este moartea. Dar inainte de moarte te asteapta de foarte multe ori umilinta.

Cand ma gandesc ce trebuie sa fie in sufletul unui om care sta pe un hol – daca i se pun tevile de oxigen, ca sa aiba ceva, sa nu se spuna ca sta degeaba, daca nu, nu, sta acolo. Este la mana altora, nu are ce sa faca, sta si asteapta sa se sufoce. Inainte de moarte, omul asta traieste umilinta care, pentru mine, e chiar comparabila cu moartea.

Lucrurile acestea se vor intampla in continuare, indiferent ce vom discuta in aceasta emisiune”, a mai spus CTP.

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un moment de reculegere, vineri, la Aachen (Germania) unde se afla pentru a primi un premiu international.

„Voi incepe cu o informatie trista. Astazi a avut loc o mare nenorocire in Romania, intr-un spital din Constanta si din pacate au murit sapte pacienti. Va rog frumos pe toti ca impreuna cu mine sa pastram un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Spitalul din Constanta”, a afirmat Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca este „ingrozit de tragedia de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta”, unde noua persoane au murit in urma unui incendiu izbucnit la Sectia ATI. „O noua drama teribila care confirma infrastructura deficitara a sistemului de sanatate romanesc”, afirma Iohannis. El se afla in Germania, unde primeste Premiului international Carol cel Mare al orasului Aachen – Pentru unitatea Europei.

”Sunt ingrozit de tragedia care a avut loc in aceasta dimineata la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta. Este o noua drama teribila care confirma infrastructura deficitara a sistemului de sanatate romanesc, un sistem invechit, greu incercat si pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. Transmit condoleante familiilor indoliate si multa putere sa poata face fata acestor momente extrem de dureroase. Le doresc insanatosire grabnica tuturor pacientilor si personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinta au trecut toti acesti oameni veniti la spital cu speranta ca se vor vindeca”, a anuntat Iohannis intr-un comunicat de presa.

„Astazi, din pacate, statul roman a esuat in misiunea sa fundamentala de a-si proteja cetatenii. Este o zi neagra, de doliu, pentru natiunea romana. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astazi nu vor mai putea fi adusi inapoi si vor lasa un gol imens in urma lor.

Am cerut premierului si ministrului Sanatatii sa ia toate masurile necesare si sa faca absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident sa se mai intample in spitalele din tara. In acest moment, prioritatea zero este sa fie identificate rapid solutii pentru a-i putea transfera si trata pe toti pacientii evacuati din spitalul de la Constanta. Totodata, este imperativ ca, in toate sectiile cu pacienti COVID-19 si mai ales in cele de terapie intensiva, sa fie acordata o atentie sporita in primul rand la nivelul spitalelor pentru a putea preintampina astfel de tragedii aparute in conditii de supraincarcare.

In acelasi timp, pe termen mediu si lung, trebuie gasite urgent spatii noi pentru a crea sectii de terapie intensiva care sa ofere conditii optime de siguranta cat mai curand posibil. Modernizarea sistemului de sanatate din Romania a ramas mult in urma si tocmai de aceea infrastructura de sanatate a reprezentat prioritatea in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta. Aceste importante fonduri europene pe care am reusit sa le obtinem pentru Romania constituie una dintre solutiile cele mai importante pentru a asigura conditii de siguranta pentru medici si pacienti”, mai arata Iohannis.

Mai mult despre:

Comentarii: