CTP starneste rau furia BOR: „Ce pupa la moaste? O ureche, un picior, un genunchi?”. Apel catre credinciosi: „Nu vi se cere sa fiti biciuti, vi se cere putin”

analize

Cristian Tudor Popescu a lansat un apel, luni, catre credinciosii ortodocsi sa faca „putin pentru ceilalti” si sa nu mearga in acest an la moaste. „Nu vi se cere sa fiti biciuti, sa carati o cruce igreunata cu apa din scaldatoarea oilor, nu vi se cere sa treceti prin patimile lui Iisus”, a spus CTP la europa FM.

„Nu este vina guvernului ca nu da voie sa mergi sa pupi acolo… Ce pupa acolo, ca nu stiu? O ureche, un picior, un genunchi? Nu stiu in ce consta moasta respectiva pe care se inghesuie sa o pupe diversii. Cauza nu este mania divina, cauza este in noi”, a declarat CTP la Europa FM comentand faptul ca romanii nu respecta regulile sanitare.

„Patriarhia, care este o Godporatie, avand presedinte director general pe Daniel, are si ea clienti, ca orice corporatie si poate sa-i piarda, daca nu se duc oamenii la Parascheva, la sfantul Dimitrie, poate nu se mai duc nici la biserica apoi. O sa constate ca se poate trai si fara biserica, ca nu-ti este nici mai bine, nici mai rau fara sfintii parinti care dau cu pamatuful si agheasma si care iau bani pe la inmormantari, nunti si botezuri. S-ar putea sa constate lucrul asta si asta e foarte grav pentru Godporatie.

De aia se bate acum cu ghearele si cu dintii, exact ca o corporatie? Care este esenta unei coroporatii? Clientii! Toatre marile fiurma coro se bat pe clinti, asat face si onor BOR”, a mai spus CTP.

„As face un apel de bun simt catre acesti oameni. Acesti oameni sunt crestini, credinciosi… Iisus s-a sacrificat pentru ceilalti. A murit pe cruce, in chinuri, a indurat niste chinuri ingrozitoare, nu numai ca a murit. Dragi credinciosi, si dvs. ce vi se cere sa faceti pentru ceilalti? Vi se cere sa nu mergeti anul asta la Sf. Dimitrie, sa puneti o bucata de panza pe fata, atat. Nu vi se cere sa fiti biciuti, sa carati o cruce igreunata cu apa din scaldatoarea oilor, nu vi se cere sa treceti prin patimile lui Iisus. Vi se cere putin pentru ceilalti si nu vreti sa faceti asta desi sunteti crestini si iubitori de Hristos”, a subliniat CTP.

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a avut luni o noua reactie violenta dupa ce premierul Orban a anuntat, luni, ca pelerinajul de Sfantul Dumitru din Bucuresti nu va putea avea loc.

„Lipsa dialogului interinstitutional, a cooptarii in reflectia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie si temporara, a unor libertati fundamentale, precum libertatea religioasa, a unor experti in domenii conjunctural conexe ale zonei politicului si sanatatii publice, denunta un excesiv superior dispret fata de realitate sociala imediata”, sustine BOR intr-un comunicat de presa.

Premierul Orban mai este acuzat si de aroganta. „Aroganta, autarhismul decizional si solipsismul moral nu au onorat si nu vor onora niciodata pe nimeni”, mai afirma BOR.

Presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni ca pelerinajul de Sfantul Dumitru din Bucuresti nu va putea avea loc.

„Sunt om credincios, care respect biserica, care intotdeauna am fost alaturi de proiectele bisericilor in general. Pe de alta parte, riscul este foarte mare, pentru ca sa ne gandim la urmatorul aspect: foarte multi din credinciosii care participa la aceste sarbatori religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni in varsta care sunt expusi unor riscuri foarte mari. Stiti cum functioneaza: in parohii se organizeaza deplasari cu autocarul, cu microbuzul in niste conditii pe care nu putem sa le controlam. Riscul de raspandire exista atata timp cat se fac deplasari care dureaza ore intregi. Dupa aceea, este foarte greu de asigurat conditiile de distantare fizica si de protejare a sanatatii persoanelor, plus ca sunt anumite lucruri care se desfasoara si care pot pune in pericol viata credinciosilor. Eu sunt convins ca si in Biserica Ortodoxa exista intelegere pentru aceasta decizie a noastra si ii rog pe credinciosi sa inteleaga ca nu am facut-o decat pentru a proteja sanatatea”, a explicat Orban, la sediul PNL.

Pe 26 octombrie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: