Cu cateva ore inainte de a porni rebeliunea, Prigojin a planificat in secret un discurs in Duma pentru a recastiga favorurile lui Putin

externe

Wagner, Prigojin, Belarus, activitati educationale, inregistrare

In seara zilei de 23 iunie, liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se pregatea sa dea ordin ca oamenii sai sa marsaluiasca spre Moscova si sa ceara inlaturarea conducerii militare a Rusiei dupa luni de tensiuni, relateaza The Moscow Times.

Intre timp, in interiorul impunatorului sediu stalinist al Dumei de Stat, aflat la cateva sute de metri de Kremlin, se desfasura un eveniment aparent banal – un eveniment care era cat pe ce sa duca la un scandal politic fara precedent.

In jurul orei 17.00, cateva zeci de persoane s-au adunat pentru o masa rotunda in Sala Minor a Dumei de Stat.

Serghei Mironov, seful partidului O Rusie Justa – Patrioti – Pentru Adevar si un aliat fidel al presedintelui Vladimir Putin, a deschis sesiunea.

Prigojin planuise in secret sa participe la aceasta sesiune pentru a adresa o critica dura la adresa sefilor militari rusi, intr-o ultima incercare de a recastiga aprobarea lui Putin – dar planurile sale au fost anulate in ultimul moment, scrie The Moscow Times.

Aceste planuri au fost dezvaluite, sub rezerva anonimatului, de o persoana apropiata de Prigojin si de o sursa din Duma de Stat.

„El urma sa exprime intreaga gama de probleme ale SVO [‘operatiunea militara speciala’], despre Ministerul Apararii, numarul real de pierderi in randul luptatorilor nostri etc”, a declarat persoana in cauza pentru The Moscow Times.

Odata cu inceperea invaziei Ucrainei in februarie 2022 si cu rolul sporit al grupului Wagner pe linia frontului, influenta lui Prigojin a crescut rapid. In curand, el a devenit una dintre cele mai vizibile figuri publice din Rusia.

Cu toate acestea, influenta sa crescanda si modul sau agresiv de a face afaceri au provocat conflicte cu armata rusa, precum si cu membri ai elitei rusesti.

Mijloacele de informare controlate de Kremlin au primit ordin la inceputul anului 2023 sa limiteze promovarea lui Prigojin, mai ales ca declaratiile sale privind lipsirea de munitie a grupului Wagner au devenit mai agresive, a relatat la sfarsitul lunii februarie agentia de presa independenta Viorstka.

Pe masura ce conflictul sau cu ministrul apararii Serghei Soigu si cu seful Statului Major General, Valeri Gherasimov, a ajuns la apogeu, influenta informala care fusese intotdeauna unul dintre avantajele sale se estompa. A fost privat de capacitatea de a discuta si de a rezolva personal problemele cu Kremlinul si cu guvernul si si-a pierdut accesul la Putin.

Pentru a atrage atentia presedintelui si a-i castiga sprijinul, trebuia sa ia masuri extraordinare.

„Duma i s-a parut, intr-un fel, o oportunitate de a sari in ultimul vagon al unui tren care pleaca”, a declarat pentru The Moscow Times o sursa apropiata de conducerea partidului Rusia Unita.

Cercul sau interior lua in considerare in mod serios posibilitatea ca el sa fie insotit de generalul Serghei Surovikin, fostul sef al fortei de invazie a Rusiei, pentru ca discursul sau sa fie mai convingator, a declarat o sursa familiarizata cu planurile pentru The Moscow Times, adaugand ca cei doi fusesera foarte apropiati.

„Prigojin avea nevoie de o platforma oficiala, de rang inalt, cu stema Rusiei. Conform planului sau, in acest caz, declaratiile sale necenzurate ar fi fost cu siguranta puse pe biroul lui Putin”, a declarat o persoana apropiata conducerii Dumei de Stat.

Pe 22 iunie, cu o zi inainte de discursul planificat, sursele The Moscow Times au fost informate ca participarea lui Prigojin la masa rotunda a fost anulata fara explicatii.

La cateva ore de la masa rotunda, Prigojin a pornit un „mars al justitiei” asupra Moscovei. Mercenarii wagnerieni au ocupat un sediu militar din Rostov pe Don si au trimis o coloana de trupe spre Moscova pana cand Prigojin a acceptat sa se retraga, aproximativ 24 de ore mai tarziu.

Peste doua luni, Prigojin si alti lideri Wagner aveau sa moara intr-un accident de avion la nord-vest de Moscova.

Prigojin si-a dorit cu disperare sa intre in politica rusa ca un jucator legitim si egal – si dupa ce nu a reusit sa faca acest lucru pe usa din fata, a incercat sa intre pe usa din spate, a declarat pentru The Moscow Times Andrei Kolesnikov, cercetator senior la Carnegie Endowment for International Peace.

„Atat pregatirea secreta a discursului esuat din Duma, cat si marsul spre Moscova au fost incercari de a recastiga favorurile presedintelui. El nu a vrut sa preia puterea, ci sa isi arate capacitatile”, a declarat Kolesnikov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: