Cu sau fara sprijinul SUA, „nu putem lasa Rusia sa castige”, afirma Ursula von der Leyen. Europa „trebuie sa fie pregatita de razboi”

externe

Ursula Von der Leyen, realegere, Comisia Europeana, partide de extrema dreapta, alegeri europarlamentare

Uniunea Europeana nu isi poate permite sa lase Rusia sa castige razboiul din Ucraina, indiferent de ceea ce se va intampla in Statele Unite dupa alegerile prezidentiale, a declarat Ursula von der Leyen, relateaza Euronews.

„Cu sau fara sprijinul partenerilor nostri, nu putem lasa Rusia sa castige. Iar costul insecuritatii – costul unei victorii rusesti – este mult mai mare decat orice economie pe care am putea sa o facem acum”, a mai spus ea.

Apelul ei vine in urma comentariilor facute de Donald Trump, candidatul republican, care a declarat deschis ca ar „incuraja” Rusia sa faca „ce naiba vrea” impotriva tarilor NATO care nu cheltuiesc cel putin 2% din PIB pentru aparare. Comentariile au starnit reactii imediate si condamnari din partea liderilor occidentali.

Cu Trump si Joe Biden umar la umar in sondajele de opinie, europenii sunt din ce in ce mai nelinistiti de faptul ca sunt lasati singuri in incercarea de a sprijini Ucraina impotriva agresiunii rusesti, ceea ce necesita furnizarea continua de asistenta militara, financiara si umanitara pentru natiunea devastata de razboi.

Ultimul efort al lui Biden de a oferi un pachet de 60 de miliarde de dolari Kievului este blocat in Congresul SUA, deoarece republicanii de linie dura, influentati de Trump, nu agreeaza propunerea. NATO a avertizat deja ca impasul are „consecinte” pe campul de lupta.

In timp ce sefa Comisiei a salutat cresterea cheltuielilor pentru aparare pe care tarile europene au intreprins-o in ultimii doi ani, ea a insistat ca sunt necesare progrese suplimentare pentru a realiza o „Europa mai suverana” care poate face NATO mai puternica.

Continentul, a spus ea, trebuie sa fie pregatit pentru razboi.

„Toate aceste progrese arata ca Europa a inceput sa inteleaga urgenta si amploarea provocarii care ne asteapta. Dar mai sunt multe de facut. Si trebuie sa ne miscam repede”, a spus ea in fata deputatilor europeni.

Von der Leyen a prezentat apoi viitoarea sa Strategie industriala europeana de aparare, care se va concentra in mod special pe achizitiile comune. Prin reunirea tarilor pentru a comanda impreuna arme, munitii si alte echipamente militare, UE va trimite un „semnal puternic” catre sectorul privat si va stimula productia interna, a spus ea. „Aceasta inseamna sa ne turbo-incarcam capacitatea industriala de aparare in urmatorii cinci ani”, a continuat von der Leyen.

Utilizarea fondurilor UE va trebui sa se limiteze strict la scopuri industriale, de cercetare si inovare, deoarece tratatele interzic bugetului comun sa finanteze operatiuni cu implicatii militare sau de aparare.

Acesta este motivul pentru care livrarile de arme ale blocului comunitar catre Ucraina au fost facute prin intermediul unui instrument extrabugetar, numit Facilitatea europeana pentru pace (EPF). EPF a fost in stare latenta timp de luni de zile din cauza veto-ului maghiar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: