Culisele scandalului Ghita-Coldea pe care nu le vezi la RTV si Antena 3: reglari de conturi care intervin odata la 10 ani

politica

Scandalul pus la cale de Sebastian Ghita pentru a-l compromite pe Florian Coldea reprezinta de fapt o reglare de conturi intre gruparile politice din Romania, in care pierzatorii in alegeri tin sa isi ia revansa, explza jurnalistul Emilian Isaila de la ziare.com.

Isaila a identificat mai multe elemente asemanatoare intre cazul Ghita si cazul Hayssam, care a explodat pe scena publica in urma cu 10 ani. „Cand Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei, axa PSD formata din Adrian Nastase, premier, candidat la presedintie, si Radu Timofte, PSD, director SRI, i-a pregatit noului presedinte criza jurnalistilor rapiti, montata de Omar Hayssam”, arata jurnalistul.

Resorturile actualului scandal care implica SRI sunt similare:

„Sebastian Ghita recunoaste: ‘am fost cu ei’, confirmand faptul ca este o inventie a SRI. ‘Am facut tot ce am putut sa-i ajut’, a spus Sebastian Ghita in ultima inregistrare, referindu-se la rolul pe care l-a jucat in relatia cu SRI.

Dar ceva s-a rupt, iar din toate datele aparute in spatiul public pana in acest moment se poate deslusi dansul complicat realizat de Sebastian Ghita.

De fapt, ruptura dintre el si conducerea SRI a aparut imediat dupa ce fostul director George Maior a parasit SRI pentru pozitia de ambasador in SUA, iar noul director Eduard Hellvig, numit de presedintele Klaus Iohannis, si-a preluat atributiile.

In acel moment, Florian Coldea si-a pastrat controlul operativ asupra SRI, dar devine o tinta pentru colaboratorul milionar care il sustinea pe Victor Ponta, prim-ministru la vremea respectiva.

La nivelul conducerii SRI, a aparut o puternica criza provocata de interesele politice divergente si de faptul ca o parte din cei care au fost sustinuti atat de fostul presedinte Traian Basescu, cat si de prim-ministrul Victor Ponta devenisera personaje toxice pentru societate, implicate in multe scandaluri de coruptie, e vorba de Elena Udrea si de Sebastian Ghita.

Agentiile de informatii nu isi duc existenta in afara confruntarilor politice, ele sunt parte a lor, e util de observat ce se intampla in aceste zile in SUA, cat de intensa e confruntarea intre CIA, FBI si alte agentii, cu noul presedinte Donald Trump.

In umbra, acelasi lucru s-a intamplat si in Romania.

Cand Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei, axa PSD formata din Adrian Nastase, premier, candidat la presedintie, si Radu Timofte, PSD, director SRI, i-a pregatit noului presedinte criza jurnalistilor rapiti, montata de Omar Hayssam, un om de afaceri sirian, apropiat al social-democratilor, probabil tot o creatie a SRI de la acea vreme.

Sebastian Ghita reprezinta criza lasata de Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, prieten bun cu omul de afaceri, dar si cu George Maior, fostul director.

Cele doua mari scandaluri in care a fost implicat SRI la o distanta de un deceniu au multe puncte comune.

Contextul difera, dar punerea in scena e identica – avem un fugar, avem dezvaluiri, avem inregistrari, avem relatii nepotrivite intre oameni de afaceri si oficiali”, a scris Isaila pe ziare.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: