Cum a desfiintat CCR cresterea pensiilor cu 40%. Ce a facut PSD in Parlament ar fi dus la „vid legislativ” si la imposibilitatea calcularii pensiilor

politica

Curtea Constitutionala (CCR) a dat publicitatii motivarea in cazul admiterii sesizarii Guvernului privind neconstitutionalitatea legii PSD prin care se impunea cresterea pensiilor cu 40%. CCR afirma ca legea respectiva ar fi dus la un vid legislativ, ar fi produs ”efecte distonante securitatii juridice” si ar fi dus la imposibilitatea calcularii pensiilor deoarece ar fi disparut baza legala pentru aceasta operatiune.

PSD a modificat, anul trecut, in Parlament ordonanta de urgenta prin care Guvernul Orban marea pensiile cu 14%, majoritatea de atunci hotarand ca pensiile sa fie crescute cu 40%. Aceasta modificare este desfiintata acum de CCR.

”Rezulta o situatie paradoxala, in sensul ca solutia normativa aleasa pentru concretizarea intentiei autorilor amendamentului/ Parlamentului nu poate produce efectele juridice avute in vedere de acestia tocmai din cauza modului defectuos de redactare a textului normativ.

Din contra, produce efecte juridice distonante securitatii juridice, intrucat, abrogandu-se chiar prevederea legala care stabilea punctul de pensie la 1442 lei, se pune problema eliminarii din fondul activ al legislatiei a insasi solutiei legislative care reglementeaza valoarea punctului de pensie.

Astfel, ar rezulta ca, in urma adoptarii legii, nu ar mai exista o valoare a punctului de pensie, cel putin pana la data de 1 septembrie 2021, cand valoarea acestuia ar deveni 1875 lei, ci pur si simplu valori concrete ale pensiilor aflate in plata. S-ar pune problema modului in care s-ar calcula pensiile in ipoteza deschiderii dreptului la pensie ulterior intrarii in vigoare a legii criticate; astfel, acestea nu ar putea fi calculate tocmai pentru ca nu exista reglementata o valoare a punctului de pensie pentru o perioada de timp ce se va incheia la 31 august 2021”, arata CCR.

CCR mai arata ca prin votul pesedistilor de modificare a ordonantei ”s-a creat o incertitudine juridica in privinta existentei normative a valorii punctului de pensie, ceea ce afecteaza insusi dreptul la pensie”.

”Desigur, tine de optiunea legislativa exclusiva a Parlamentului stabilirea valorii concrete a punctului de pensie, insa acesta nu are indreptatirea, in niciun caz, sa omita mentionarea valorii acestuia in conditiile in care insusi calculul pensiei se face prin raportare la valoarea unui punct de pensie. Este un element esential al intregului sistem de pensii, fara de care acesta nu ar putea functiona.

Stabilirea valorii sale nu este doar o chestiune tehnica, ci elementul financiar central al intregului sistem de pensii publice bazat pe principiul contributivitatii. De aceea, in situatia data, din cauza modului de reglementare, nu este stabilita nicio valoare a punctului de pensie pana la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securitatii juridice in materie de pensii”, mai precizeaza judecatorii constitutionali.

CCR a votat in unanimitate ca sesizarea Guvernului sa fie admisa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: