Cum un distrugator american a doborat rachete si drone iraniene lansate de gruparea yemenita Houthi in Marea Rosie – Video

externe

USS Carney

Distrugatorul USS Carney (DDG 64), din clasa Arleigh-Burke, a interceptat mai multe rachete de croaziera (probabil SCUD-D furnizate de Iran) si drone in Marea Rosie la 19 octombrie. Rachetele si dronele despre care se crede ca au fost lansate de miscarea Houthi din Yemen, sustinuta de Iran, se indreptau spre nord (probabil spre Israel), potrivit Pentagonului. USS Carney a operat in nordul Marii Rosii si nu au fost inregistrati raniti. Rachetele si dronele nu au amenintat in mod direct USS Carney, relateaza InterestingEngineering.

„Nu putem spune cu certitudine ce vizau aceste rachete si drone, dar ele au fost lansate din Yemen, indreptandu-se spre nord de-a lungul Marii Rosii, potential spre tinte din Israel”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul de brigada Patrick Ryder. Atacul miscarii Houthi are loc dupa alte atacuri cu drone ale unor grupuri militante asupra bazelor americane din Irak si Siria, ca urmare a razboiului dintre Israel si Hamas din Fasia Gaza.

USS Carney face parte in prezent din grupul de atac al portavionului USS Gerald R. Ford, desfasurat in estul Mediteranei pentru a descuraja Iranul si Hezbollah sa se alature razboiului dintre Israel si Hamas. Recent, secretarul apararii Lloyd Austin a prelungit desfasurarea grupului de atac Ford, permitandu-i sa ramana in estul Mediteranei.

Pus in functiune in 1996, USS Carney poate naviga cu o viteza de croaziera de aproximativ 30 de noduri (37 km/h) si este dotat cu diverse tipuri de arme, rachete de croaziera sol-aer, antibalistice si Tomahawk. De asemenea, transporta diverse marci de torpile.

Desi locatia exacta a USS Carney nu este clara, nava ar fi navigat in jumatatea nordica a Marii Rosii. Potrivit ABC News, USS Carney a detectat, urmarit si interceptat patru rachete de croaziera de atac terestru (raportate anterior ca fiind trei) si aproximativ 14 drone.

Incidentul a durat aproximativ noua ore, relateaza CNN. Rachetele lansate de Houthi au fost interceptate de rachete Standard Missile-2 (SM2). Aceste rachete au o raza de actiune de aproximativ 90 de mile nautice (167 km).

Unele proiectile se aflau la altitudini care ar fi putut pune in pericol aviatia comerciala atunci daca n-ar fi fost interceptate.

Houthi, o miscare siita sustinuta de Iran care a preluat controlul asupra unei mari parti din nordul Yemenului, se afla in conflict armat cu o coalitie condusa de Arabia Saudita din 2015. Saptamana trecuta, liderul sau, Abdel-Malek al-Houthi, a amenintat ca va raspunde cu drone si rachete daca SUA vor interveni direct in conflictul din Gaza. „Exista linii rosii cand vine vorba de Gaza”, a declarat el.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: