Cum a furat generalul Gherghe cei 180.000 de dolari. S-a dus cu soferul la banca in masina de serviciu

news

Surse din ancheta au dezvaluit pentru Europa Libera modul in care generalul Iulian Cristian Gherghe a sustras aproape 180.000 de dolari din fondurile destinate situatiilor de criza.

Astfel, in urma cu doi ani, adjunctul Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), generalul Iulian Cristian Gherghe, s-a deplasat la banca cu masina de serviciu condusa de soferul institutiei, banii fiind ridicati prin folosirea a doua stampile, informeaza Europa Libera.

Investigatia in acest caz a pornit in urma cu doua saptamani, cand directorul general al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA) si-a dat seama ca-i lipsesc 180.000 de dolari din cont si a informat Parchetul Militar despre acest caz. Potrivit sursei citate, banii au fost ridicati de la banca pe 27 noiembrie 2018, fiind retrasi din conturile DGIA unde se regaseau sume de bani destinate pentru situatii de criza si razboi.

Banii au fost folositi de generalul-maior cu doua stele Iulian-Cristian Gherghea pentru cumpararea unui teren si ridicarea unei case in Corbeanca. La banca au fost folosite doua stampile: Una a unitatii militare si alta cu semnatura sefului DGIA.

Audiat de procurorii militari, generalul nu a avut o explicatie pentru faptul ca a luat banii si nici nu a spus de ce i-a tinut aproape un an de zile in seiful personal de la biroul institutiei. Dupa un an a cumparat cu ei terenul si casa din Corbeanca.

Dupa ce a inceput ancheta interna la DGIA, generalul a inceput sa puna la loc banii, reusind sa returneze aproximativ 80% din suma, apoi s-a pensionat subit.

In 26 februarie, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea in rezerva a general-maiorului cu doua stele Iulian-Cristian Gherghe

Generalul-maior cu doua stele (r) Iulian-Cristian Gherghea este cercetat pentru delapidare, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si uz de fals, fiind arestat preventiv de Curtea Militara de Apel Bucuresti. Decizia nu e definitiva, putand fi contestata la instanta superioara.

„La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel a dispus masura preventiva a retinerii, pentru o durata de 24 de ore, fata de inculpatul G.I.C., fost director adjunct al DGIA, in dosarul nr. 11/P/2021, in care acesta este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de:

delapidare, prevazuta de art. 295 alin. (1) din Codul penal;

fals material in inscrisuri oficiale, prevazuta de art. 320 alin. (1) si (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal

fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cuaplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prevazuta de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

S-a retinut ca, la data de 27.11.2018, inculpatul si-a insusit fara drept suma de 179.470 USD din fondurile ce apartin acestei structuri militare, scop in care a falsificat si folosit mai multe inscrisuri.

La data de 27.03.2021 judecatorul militar de drepturi si libertati din cadrul Curtii Militare de Apel a admis propunerea formulata de catre Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel si a dispus arestarea preventiva a inculpatului, pentru o durata de 30 de zile. Sesizarea parchetului militar a fost facuta de catre conducera DGIA. Precizam ca aceste activitati nu pot, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a anuntat sambata Parchetul Militar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: