Cum apara PNL pensiile speciale ale militarilor: „Vad ca vorbesc foarte multi despre armata si sunt foarte multi care nu au facut armata. Pensia nu e nici nesimtita, nici speciala, ci este pensie militara”

news

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, cu 79 de voturi ”pentru” si 37 ”impotriva”, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele aduse saptamana aceasta de coalitie, pentru a rezolva problemele ridicate de Comisia Europeana si Banca Mondiala. USR l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciuca ca primeste o pensie de 18.000 de lei, pe langa salariul de premier si ca in urma impozitarii introduse, va pierde doar 550 de lei la pensie. In replica, PNL l-a aparat pe premier, aratand ca acesta a fost Seful Statului Major al Armatei.

Senatorul Radu Oprea (PSD) a criticat USR in cadrul dezbaterii pe proiectul de lege privind pensiile speciale.

”Sunt unii specializati in aceasta sala care vin azi sa stoarca o lacrima cetateanului roman, profitand de revolta din societate privind inegalitatile. Inegalitatile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, intr-adevar, starnesc aceasta revolta in societate. Dar, din pacate, intr-o perioada a emotiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin sa ne spuna ca trebuie sa taiem pensiile speciale pentru ca pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus in secret, noaptea ca hotii, aceste prevederi in PNRR fara nicio dezbatere publica”, a afirmat social-democratul, citat de news.ro.

Senatorul USR Stefan Palarie a venit la tribuna purtand la gat trei cravate. ”O sa vorbim despre domnul premier Nicolae Ciuca, premierul tarii, un om blajin, neconflictual, multa lume il apreciaza. Domnul Nicolae Ciuca isi poarta o prima cravata in functie de salarizarea dumnealui, castiga 16.400 de lei, net, are o cravata pentru acest salariu. Problema este ca mai are o cravata, invizibila, care e tot acolo, are o pensie speciala. Domnul Ciuca este un pensionar de lux, care primeste 18.000 de lei, pe langa cei 16.400 de lei, pentru faptul ca a iesit in conditii speciale la pensie din armata. Nu mai spunem ca a iesit anticipat (..) In baza legilor dvs si al amendamentelor, as vrea sa dau citire unui mic calcul, cu cat va fi impozitat. (..) Am facut un calcul, 550 de lei, nu stiu cat este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu stiu cum veti reusi sa obtineti o mare performanta. Dvs. ati facut ca pensia speciala de parlamentar sa nu se mai numeasca pensie speciala ci indemnizatie de parlamentar pentru limitare de varsta. Aceasta mica rebotezare nu intra in incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea sa aiba salariu, pensie speciala de militar si inca o pensie speciala de parlamentar”, a spus senstorul USR.

”Asa au fost croite textele de lege supuse astazi votului. Daca un roman asculta ce vorbim, o sa inteleaga ca nu are nicio legatura nici cu Banca Mondiala, nici cu specialisti in domeniul reformei pensiilor, are legatura cu niste trepadusi care au hotarat sa croiasca in jurul acestor legi astfel incia astazi Nicolae Ciuca sa piarda doar 550 de lei dintr-o pensie de 18.000 de lei, despre asta vorbim”, a precizat Stefan Palarie.

In replica, presedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu a spus: ”Am o rugaminte pentru vorbitori, inteleg nevoia de a a se afirma politic, si de a jigni si de a dezbate pe langa lege dar o sa va rog sa va aduc aminte ca vorbim despre legea pensiilor speciale si nu despre generalul Nicolae Ciuca. Simt nevoia unei precizari de dragul de a mentine bunul simt in politica romaneasca. Cand domnul Palarie o sa fie in teatrul de operatiuni in Afganistan si Irak, cand o sa fie Seful Statului Major, cand o sa aiba o cariera care sa duca armata la credibilitatea pe care o are si nu scorul USR, atunci o sa va rog sa vorbiti despre generalul Ciuca in termenii ofensatori in care ati vorbit. Pana atunci ar trebui fiecare dintre noi sa vorbim despre lege”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL Virgil Guran a aratat, la randul lui, ca nu este de acord cand aude cum se vorbeste despre colegii militari, colegii care au iesit la pensie.

”Aceasta pensie medie e de aproximativ 4000 de lei in Armata. (…) Vad ca vorbesc foarte multi despre armata si sunt foarte multi care nu au facut armata. Poate ar trebui sa organizam o tabara militara si sa-i invitam sa vada putin ce inseamna sa faci armata. Doamna Sosoaca, dumneavoastra veti fi comandant acolo”, a spus el.

Guran a completat: ”Pensia nu e nici nesimtita, nici speciala, ci este pensie militara. (..) Cei care au pensii mai mari au fost in teatre de operatiuni. Stiti ce conditii sunt? Poate ati vazut in filme cei care tineti teorii. Inseamna ca stai in cort, la 30, 40 de grade, chiar 50 uneori, sa stai departe de familie cate 6 luni, un an de zile si apoi sa vezi cate doua trei luni. Sa iesi de acolo din tabara si sa vezi un coleg care a murit din cauza unei explozii, sa stai tot timpul cu teama ca poti fi atacat de talibani sau de cine poti fi atacat. Si acolo esti platit in plus si contribui in plus, si vei avea o pensie mai mare” a aratat Guran in plen, adaugand ca tinand cont de razboiu din Ucraina, ar trebui sa respectam mai mult militarii, pentru ca le sunt ingradite foarte multe drepturi.

Senatorul PNL a spus despre Nicolae Ciuca ca ”a fost seful Armatei Romane si a stat aproape 20 de ani in teatrele de operatiuni”. ”Daca vi se pare ca cel care conduce Armata Romana si are o pensie de 3.000 de euro pe luna, daca vi se pare ca aceasta pensie este foarte mare, uitati-va ce se intampla in NATO, ca un maior are aceasta pensie in NATo”, a aratat el.

El a precizat ca este militar de cariera dar nu are pensie speciala, pentru ca a iesit mai repede in rezerva, astfel ca nu isi apara pensia.

Rodica Boanca (AUR) a afirmat ca toate pensiile sunt pensii de serviciu, daca nu sunt indemnizatii sociale, se primesc in urma unui serrviciu pe care cetateanul l-a avut.

”Ma asteptam din partea dvs sa aduceti in acest moment echitate sociala, pentru ca vorbiti foarte des despre solutii, masuri. Faptul ca nu ati eliminat nicio pensie speciala, faptul ca ati mentinut si veti mentine in continuare o discriminare si o segregare sociala intre categorii sociale, arata doar ca nu va asumati, ca va temeti si ca oferiti unor poli sociali, unor categorii si profesii mult mai multa dominare”, a spus senatoarea.

Proiectul va fi dezbatut si votat in Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: