Cum arata pe fundul Dunarii cetatea scufundata Ada Kaleh. Imagine realizata cu o ecosonda multifascicul

life

Imagine fascinanta cu vechea cetate Ada Kaleh, acoperita in 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Portile de Fier I. Imaginea a fost realizata cu o ecosonda multifasciculator (MBES).

O ecosonda multifascicul (MBES) este un tip de sonar utilizat pentru a cartografia fundul marii. Acesta emite unde acustice in forma de evantai sub transmitatorul sau. Timpul necesar pentru ca undele sonore sa se reflecte pe fundul marii si sa se intoarca la receptor este utilizat pentru a calcula adancimea apei.

Iata si imaginea insulei, publicata pe Reddit Romania:

Ada Kaleh, in traducere Insula Cetatii, se gasea la circa 3 km in aval de Orsova si avea o dimensiune de  1,7 km lungime si circa 500 m latime. Era populata de aproximativ 600 de turci.

Mica insula a acumulat istorii si legende pentru mai multe perioade, scrie Historia. Argonautii au fost primii care au mentionat-o in legendele lor, cautand miticul pamant Colchis si lana de aur. Legenda spune ca aceasta mica bucata de pamant avea clima asemanatoare cu a pamanturilor lor din sud. Hercule, care a navigat cu argonautii pe aceasta insula, a adus maslinul in lumea antica. Romanii o mentioneaza ca fiind locul unde legiunile lor au trecut Dunarea pentru prima data, inainte ca geniul lui Apolodor din Damasc sa construiasca un pod peste ea.

A fost primul pod de pontoane (din Primul Razboi Dacic n.t.), au aliniat si au legat barcile de insula dupa ce i-au alungat pe dacii ce o locuiau. Insula avea o pozitie importanta si din punct de vedere strategic, se stia ca acel care o stapanea, conducea si navigatia pe Dunare. Din aceasta cauza si-a schimbat adeseori proprietarii si era un loc unde s-au dat numeroase batalii. Austria si Turcia au luptat pentru ea cel mai mult timp, pe o durata de cinci sute de ani. La sfarsitul secolului al XVII-lea, din ordinul imparatului Leopold, austriecii au construit o fortareata pe dealul Alion de pe insula, iar o jumatate de secol mai tarziu au extins-o, asa incat avea cinci turnuri, patru de colt si unul cu transee.

F. Kanitz a notat ca pe malul sarbesc s-a ridicat Fortul Elisabeta numit astfel dupa imparateasa austriaca, era legat de cetatea de pe insula printr-un tunel pe sub Dunare. Ramasitele acestei fortificatii sunt inca vizibile pe partea sarba. Pe vremea aceea existau: o cazarma, un spital si o biserica pe insula. Austriecii au fost inlocuiti curand de turci, care si-au asezat locuitorii si au construit o moschee pe locul cazarmii lor. De atunci pana la scufundarea insulei in 1970 a fost locuita de turci.

Constructia Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I, ridicarea barajului si a nivelului apei in lacul de acumulare, cu 18 metri, a impus, incepand cu anul 1969, ada-klezilor sa paraseasca insula; de asemenea, au trebuit sa fie stramutate anumite vestigii istorice pe ostrovul Simian, situata la 10 km – aval de Drobeta Turnu-Severin.

O parte dintre obiectele de cult, piese de port popular si alte obiecte de uz gospodaresc au fost aduse la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu – Severin. Pentru a evita un scandal de proportii, autoritatile comuniste au adus, pe asa-zis-ul Noul Ada Kaleh parti din cetate, din moschee si din cimitir.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: