Cum arata viitorul dupa epidemie. Oamenii vor avea „certificate” ca nu sunt contagiosi, cu acestea vor putea merge sa lucreze

analize

Testele de serologie, considerate una dintre cheile care vor pune capat starii de izolare la domiciliu, intrucat permit medicilor sa afle daca o persoana a avut COVID-19 si daca aceasta poate sa isi reia activitatea profesionala, vor reprezenta o miza majora pe plan international in saptamanile urmatoare, scrie joi AFP, citata de Agerpres.

„Aceasta testare serologica, o asteptam cu totii, in lumea intreaga”, a declarat ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran.

„Intreaga comunitate internationala a cercetatorilor se concentreaza” pe aceste teste noi, „pentru a le produce pe scara industriala cat mai rapid posibil”. Acest lucru ar putea avea nevoie de „cateva zile sau cel mult de cateva saptamani”, a adaugat el.

„Este o miza majora, mai ales din perspectiva renuntarii la izolarea la domiciliu”, a insistat ministrul francez, a carui tara, Franta, a impus aceasta masura la jumatatea lunii martie.

Facand obiectul unei curse contra cronometru la care participa mai multe companii de biotehnologie, „testele serologice sunt pe cale de a fi dezvoltate” si „nu sunt inca evaluate”, a subliniat insa Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Bazate pe o analiza genetica, testele actuale, denumite RT-PCR, permit medicilor sa afle daca un pacient este infectat cu noul coronavirus in momentul realizarii lor.

Mai usor de realizat (o prelevare sangvina este suficienta), testele de serologie nu au acelasi obiectiv: ele vizeaza determinarea starii ulterioare, daca un individ a intrat in contact cu virusul si, deci, daca este a priori imunizat.

In acest scop, „ele detecteaza anticorpii, adica reactia furnizata de sistemul imunitar” pentru a apara organismul impotriva virusului, a explicat Andrew Preston, cercetator la Universitatea Bath din Marea Britanie.

Acesti anticorpi sunt de doua tipuri, a adaugat profesorul britanic: „IgM (imunoglobulina M), care sunt produsi intr-o prima etapa” si pot fi detectati „la aproximativ o saptamana dupa infectare”, si IgG (imunoglobulina G), produsi in perioada urmatoare”.

Aceasta analiza a posteriori este cu atat mai importanta cu cat numeroase persoane au putut fi infectate fara sa stie acest lucru. In cazul noului coronavirus, se intampla adeseori ca multi oameni sa nu dezvolte deloc simptome, sau foarte slabe, fiind in acelasi timp contagioase.

Deja folosita in cazul altor boli, tehnica serologica (cuvant ce provine de la „serum”, partea lichida a plasmei sangvine) poate fi realizata in maniera automatizata in orice laborator de analize medicale, imediat dupa ce testele specifice pentru noul coronavirus vor fi fost evaluate.

Odata generalizate, ele vor putea fi utilizate pentru a stabili identitatile persoanelor care pot iesi din izolarea la domiciliu, in contextul in care jumatate din populatia mondiala a fost supusa acestei restrictii.

„Chestiunea centrala vizeaza modul in care ii vom asigura pe toti oamenii ca pot sa se intoarca la lucru”, a declarat medicul Francois Blanchecotte, presedintele Sindicatului francez al biologilor, care reprezinta laboratoarele de analize medicale din Franta.

In Italia, presedintele regiunii Veneto, Luca Zaia, a propus sa se atribuie angajatilor „o licenta” dupa testul serologic, care sa certifice faptul ca acele persoane nu sunt contagioase.

Si in Germania, „un fel de carnet de vaccinare pentru persoanele imunizate ar putea fi creat, care sa le permita sa isi reia activitatile”, a explicat pentru cotidianul Der Spiegel Gerard Krause, de la Centrul de cercetari asupra bolilor infectioase Helmholtz.

„Un medic generalist imi spunea ieri ca daca ii fac un test serologic si acesta va dovedi ca el este imunizat, atunci isi va propune serviciile fara niciun fel de frica in beneficiul unui spital invecinat inclus intr-o unitate de lupta contra COVID-19”, a adaugat Philippe Herent, directorul general al Synlab Opale, un grup de noua laboratoare medicale din nordul Frantei.

Dupa ce a comandat 2.000 de teste serologice in urma cu mai multe saptamani, el a declarat pentru AFP ca i-a fost livrata „o mica parte din comanda” de catre doi furnizori, unul american si celalalt italian, si ca in aceasta perioada se afla in perioada de evaluare a testelor.

Totusi, medicul francez se teme de un risc de penurie: „Cererea mondiala devine enorma si productia este limitata”.

Insa testele de serologie prezinta mai multe limite.

„Daca le utilizam prea devreme, inainte de productia de anticorpi, pacientul ar putea fi in continuare purtator al virusului si, deci, contagios”, a prevenit Michael Skinner, medic la Imperial College London.

Acesta este motivul pentru care guvernele lumii ar putea decide sa asocieze cele doua tehnici, RT-PCR si serologia, asa cum preconizeaza Maurizio Sanguinetti, specialist in boli infectioase la Fundatia Gemelli din Roma.

„Poate ca va fi o combinatie intre cele doua: un diagnostic (prin RT-PCR) pentru a sti daca sunteti in continuare contagiosi si purtatori ai virusului si un test serologic pentru a sti daca aveti anticorpii protectori”, a precizat profesorul Blanchecotte.

O alta capcana, si deloc una dintre cele mai mici, ar fi aceea ca medicii sa fie lipsiti de certitudinea imunitatii ce poate fi dobandita impotriva noului coronavirus.

„Nu putem fi 100% siguri ca un test care detecteaza anticorpi implica faptul ca persoana este imunizata”, previne profesorul Preston, desi asa se intampla „in marea majoritate a bolilor infectioase”.

Dintr-o perspectiva mai larga, miza testelor de serologie depaseste chestiunea izolarii la domiciliu. Ele vor oferi „o imagine mult mai precisa asupra dimensiunii epidemiei in toate tarile”, noteaza OMS.

Aceasta imagine este inca foarte neclara, din doua motive: imposibilitatea identificarii bolnavilor asimptomatici si marile diferente de calitate dintre testele realizate in fiecare tara.

Testele serologice vor permite specialistilor sa spuna care este proportia reala din populatia mondiala care a fost infectata si, deci potential imunizata, care este cel mai probabil superioara estimarilor actuale.

Acest lucru ii va ajuta pe medici sa calculeze cu o mai mare precizie rata de mortalitate a noului coronavirus, care, in prezent, face doar obiectul unor estimari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: