Cum de vin atatia IMIGRANTI? Rusia se implica ACTIV in razboiul din Siria, cu avioane si armament greu

analize

Moscova a decis sa se implice in razboiul civil din Siria, ori cel putin asa arata rapoartele unor agentii de informatii din Occident si din Orientul Mijlociu.

Conform acestora, piloti militari rusi zboara alaturi de escadrilele de vanatoare ale fortelor guvernamentale si bombardeaza nu doar taberele gruparii teroriste Statul Islamic, ci si pe cele ale opozantilor regimului de la Damasc. Mai multe surse de la Washington afirma ca Pentagonul se dovedeste rezervat in a comenta implicarea din ce in ce mai pregnanta a Rusiei in razboiul din Siria.

Un ofiter american in rezerva a declarat chiar ca oficialii armatei americane i-au spus ca “astfel de lucruri nu pot fi comentate”.

Chiar si asa, unele miscari de trupe ale rusilor au putut fi depistate. Pe 22 august, site-ul de stiri Bosphor Naval News anunta deplasarea navei militare Nikolai Filchenkov, din cadrul Flotei Marii Negre catre o pozitie necunoscuta in Mediterana. Pe punte puteau fi observate camioane Kamaz si vehicule blindate de tip BTR.

Doua zile mai tarziu, Oryx Blog, un portal specializat in analiza situatiei geopolitice din Orientul Mijlociu si nordul Africii comenta aparitia unui vehicul blindat BTR-82A in zona Latakia, pe coasta siriana de la Mediterana.

Este o provincie pe care se crede ca dictatorul sirian Bashar Al-Assad vrea sa o apere cu orice pret de gruparile afiliate Al-Quaeda, acesta fiind si leaganul natal al conducatorului de la Damasc.

In batalia pentru Latakia, Damascul a concentrat trupe de elita aflate direct la comanda lui Al-Assad, dar si militii islamice finantate de catre Iran. Acum se pare ca liderul de la Damasc a avut nevoie de sprijinul prietenului Vladimir Putin.

BTR-82A este un vehicul blindat rusesc, intrat in fabricatie in 2013, pe care Damascul nu a apucat sa il achizitioneze oficial din Rusia.

Nu doar ca a defilat nestanjenit in zona de conflict de pe coasta siriana, dar conform fortelor de aparare americane din regiune, echipajul folosea un canal de comunicatii in rusa cu comandantul operatiunii.

Conform transcrierii convorbirilor, echipajului i s-a ordonat sa deschida focul in mod repetat impotriva unor forte ostile, dupa care s-a dat semnalul de retragere, mai afirma The Daily Beast.

Inca din 2012, fostul ministru al Apararii, Anatoly Serdyukov, a recunoscut ca Moscova a asigurat tehnica militara si experti in folosirea acesteia pentru sustinerea fortelor fidele presedintelui sirian Al-Assad.

La inceputul acestei saptamani, portalul israelian YNet a transmis ca alte forte expeditionare de militari rusi au debarcat in Damasc, printre ei fiind experti militari, instructori si piloti.

Comentariul facut de reporterul Alex Fisherman pentru Ynet arata ca, in saptamanile urmatoare, alte trupe sunt asteptate saa ajunga in capitala Siriei.

Presa din Siria si canalele media rusesti speculeaza la fel de mult informatii legate de prezenta soldatilor rusi in Siria si o eventuala implicare masiva a Rusiei in razboiul civil care macina tara vecina de mai bine patru ani.

Sursele locale indica faptul ca Rusia foloseste si imagini din satelit pe care le pune la dispozitia fortelor militare guvernamentale si ia in considerare o eventuala actiune militara sub patronajul ONU.

Kremlinul, de altfel, a convocat si o sedinta a CSTO, varianta NATO pentru Rusia si Asia Centrala, pe data de 15 septembrie in capitala Tadjikistanului.

Alte imagini filmate in 2014 arata implicarea serviciului de informatii militare al Rusiei, GRU, in programe de supraveghere si descifrare a codurilor folosite de rebeli.

La inceputul lunii trecute, generalul Qasem Soleimani, a zburat in secret la Moscova, la bordul unei aeronave iraniene, ramanand in capitala Rusiei timp de o saptamana, in ciuda interdictiei dictate de ONU privind neacceptarea acestuia pe teritoriul altui stat.

Pe de alta parte, Washingtonul a laudat implicarea Rusiei in rezolvarea acordului nuclear incheiat cu Iranul, iar unii analisti se asteapta ca Putin sa renunte la sustinerea fatisa l lui Al-Assad in scopul instaurarii unui climat de liniste in Siria. Posibilitatea aceasta a fost exprimata si de presedintele Turciei, Recep Erdogan, inainte de inceperea opratiunilor militare NATO in Siria.

In acelasi timp, o interventie militara a Rusiei directionata impotriva gruparii teroriste Statul Islamic ar putea reprezenta inca o sansa acordata dictatorului sirian.

„Rusia il vrea pe Assad in viata, iar un razboi indreptat impotriva ISIS i-ar putea da acestuia o sansa de salvare”, a comentat John Harmer, fost analist al Marinei americane.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: