Cum i-a mintit Norica Nicolai pe jurnalistii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Am modificat legile justitiei pentru a reduce influenta fostului serviciu secret comunist, Securitatea”

actualitate

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung ca PSD si ALDE au modificat legile justitiei pentru „a reduce influenta fostului serviciu secret comunist, Securitatea”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat o ampla analiza a relatiilor dintre ALDE si liberalii europeni, aratand ca ALDE Europa este profund revoltat de modul in care colegii din Romania au atacat independenta justitiei.  ”Neliniste la liberalii europeni. Oi negre in Romania”, se intituleaza articolul din cotidianul german, in care se afirma ca ALDE sunt  „liberali doar cu numele”.

Iata traducerea articolului, realizata de Rezist Zurich:

In Bucuresti, partidul partener al partidului liberal german FDP deranjeaza lupta impotriva coruptiei. Liberalii europeni vor acum sa taie legaturile.

Liberalii Europei formeaza o familie de partide numita Alde, iar in aceasta familie se coace acum o criza de despartire. Este vorba de valori fundamentale: democratia, statul de drept, lupta impotriva coruptiei. In acelasi timp, este vorba de un membru al familiei care, cel putin la prima vedere, este liberal – un partener roman care se prezinta intr-un mod atat de european, incat renunta chiar la propriul nume. El se numeste “Alde”, la fel ca si organizatia mama europeana. Dar acum Alde Europa a inceput sa isi reduca legaturile cu Alde Romania.

Liberalii nu sunt singuri cu grijile lor. PPE, care include partidele crestin democrate CDU si CSU, a trebuit de asemenea sa se ocupe de parteneri dificili, in special de partidul nationalist “Fidesz” din Ungaria. In martie, PPE a ridicat un zid de protectie. A suspendat partidul Fidesz ca membru dupa ce sub conducerea primului ministru Viktor Orban in discursul anti-european al Fidesz au aparut tonuri antisemite. De asemenea, social-democratii europeni au avut problemele lor cu partenerii est-europeni. La 10 aprilie, Frans Timmermans, Spitzenkandidat al social-democratilor la alegerile europene, a trebuit sa anunte ca relatiile cu partidul partener roman PSD, aflat la guvernare, au fost inghetate. In iunie, social-democratii vor sa decida definitiv daca romanii trebuie sa plece sau nu.

Problemele liberalilor cu partenerii lor romani sunt similare cu cele ale social-democratilor. La Bucuresti guverneaza PSD-ul social-democrat alaturi de Alde liberal – si asta in mod mizerabil – o spun doua organisme de control abilitate, Comisia de la Venetia de pe langa Consiliul Europei si Comisia Europeana. Comisia de la Venetia este un organism de experti respectat, care poate emite recomandari privind statul de drept in toate statele membre ale Consiliului Europei. In ceea ce priveste Romania, ea a constatat in octombrie anul trecut ca asa-numita reforma a justitiei a coalitiei social-liberale ameninta sa “dauneze grav” independentei justitiei. Mai grav, lupta impotriva coruptiei devine mult mai dificila. Comisia UE a reactionat si ea o luna mai tarziu. A publicat un raport care sustine ca politica judiciara a Romaniei impiedica autoritatile sa “lupte impotriva coruptiei la nivelul cel mai inalt”.

De atunci totul s-a inrautatit. Reforma justitiei din Romania da de ani de zile impresia ca serveste, in primul rand, pentru a-l proteja pe seful social-democratilor romani, Liviu Dragnea, de noi condamnari. Au existat in mod repetat avertismente de la Bruxelles. Cu toate acestea, in urma cu cateva zile, Parlamentul de la Bucuresti, cu voturile PSD si Alde, a votat in favoarea reformarii unor legi care ar putea duce la o prescriere mai rapida a faptelor de coruptie si la decriminalizarea mitei. Sefa autoritatii anticoruptie a fost si ea concediata.

Social-democratii europeni au anuntat de aceea inghetarea relatiilor cu partenerii romani in aprilie. Ei nu au avut o alta optiune, deoarece principalul lor candidat, Frans Timmermans, este in acelasi timp vicepresedinte al Comisiei Europene si, in aceasta calitate, responsabil pentru statul de drept. Sistemul juridic de la Bucuresti le-a facut mai usoara decizia de despartire: dupa ce Timmermans a prezentat in toamna raportul devastator al Comisiei despre Romania, s-a deschis un dosar penal impotriva sa si a comisarului pentru justitie, Vera Jourova, pentru “fals” si constituire a unui grup infractional organizat. Ancheta a fost oprita de-abia la sfarsitul lui martie. Prea tarziu pentru o reconciliere.

Si liberalii? Ei au o problema cu prietenii lor din “Alde Romania” de multa vreme. Alde Romania nu e responsabil doar de subminarea autoritatii anticoruptie DNA de catre coalitia de guvernare de la Bucuresti. Ei au sustinut si un referendum impotriva casatoriei homosexuale in Romania. Aceasta nu este o chestiune minora pentru liberali. Membrul FDP al parlamentului german, Alexander Graf Lambsdorff, reaminteste ca aproape nici un subiect nu uneste familia sa politica la fel de mult ca lupta pentru drepturile minoritatilor. “Trebuie sa va imaginati asta”, spune el. “In alte tari, liberalii ies in strada si flutura steagurile cu curcubeu, chiar daca este vorba doar de amenintari cu violenta”. Dar la Bucuresti, “oamenii nostri” au participat la o agitatie anti-homosexuala.

Referendumul a esuat, dar legatura a fost rupta. La sfarsitul lunii septembrie, un grup de cinci partide membre ale Alde european au cerut intr-o scrisoare catre presedintele Alde european sa puna pe ordinea de zi o discutie despre “Alde Romania”. Scrisoarea a semnat-o si Nicola Beer, Spitzenkandidat al FDP la alegerile europene. In martie, prezidiul Grupului Liberal din Parlamentul European a propus in unanimitate excluderea Alde Romania din familia partidului. Decizia va fi luata la o conferinta a ALDE european in 28 iunie.

Inainte de decizia fractiunii parlamentare, liberalii europeni au incercat mult si in zadar sa se inteleaga cu partenerii lor romani. Ei au amintit rapoartele devastatoare ale comisiilor, au cerut ajutor, dar au primit doar raspunsuri evazive. Liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt din Belgia, a rezumat experientele sale din martie. Intr-o scrisoare adresata presedintelui Alde european, el scrie ca liberalii romani au fost asaltati cu cereri si acestia din urma au promis in mod repetat repetat o revizuire a atitudinii. Luni intregi au trecut cu corespondenta si discutii, dar de intamplat nu s-a intamplat nimic.

Alde Romania vede lucrurile altfel. Europarlamentarul Norica Nicolai spune ca prietenilor europeni li s-a spus de mai multe ori ca nu exista nici o cale de a evita reforma mult criticata a justitiei romanesti, deoarece aceasta este singura modalitate de a reduce influenta fostului serviciu secret comunist, Securitatea. Nimeni nu a ascultat. Concluzia lui Nicolai: rapoartele negative reprezinta o incalcare clara a competentei. In ele nu se vede nimic altceva decat abordarea “hegemonica” a unor state UE in relatiile cu partenerii mai mici.

“Ce e de ajuns e de ajuns”

Din punctul de vedere al politicienilor occidentali, astfel de reactii arata doar un singur lucru: “liberalii” romani incearca la fel de putin sa ia in serios preocuparile prietenilor lor europeni precum o fac partenerii lor de coalitie “social-democrati”. “Ce e de ajuns e de ajuns”, se spune in conducerea partidului european, asa ca multi nu se mai asteapta ca excluderea din iunie mai poate fi inca impiedicata. Atunci, la congresul Alde european, va fi nevoie de o majoritate de doua treimi pentru decizie, iar doamna Nicolai spune ca partidul ei are inca prieteni – de exemplu alte partide est-europene sau partidul spaniol Ciudadanos. In congresul de partid al “Alde Europa”, unde se ia decizia, est-europenii nu sunt foarte bine reprezentati si este neclar daca i-ar proteja cu adevarat pe romani. In orice caz, in martie, cand comitetul executiv al partidului a cerut excluderea, bulgarii si spaniolii nu au miscat nici un deget pentru Alde Romania.

Pentru liberali despartirea va fi oarecum mai usoara, deoarece ei pot spera ca locurile pierdute prin excluderea Alde Romania in viitorul Parlament European sa fie compensate. Nu tot asa este situatia pentru social-democratii europeni si pentru partidul popular. In prezent, liberalii negociaza o alianta cu o noua forta romaneasca, “Uniunea Salvati Romania”, care isi are originea in protestele civile de vara trecuta. Aceasta negociere nu duce neaparat la succes, deoarece si Partidul Popular European doreste sa-i atraga pe cei noi. Dar mai importanta este o alta sansa: despartirea de Alde Romania i-ar putea ajuta pe liberali ca dupa alegerile europene sa se coalizeze cu partidul prezidential francez “en marche”. Emmanuel Macron are in legatura cu guvernele-problema din Europa Centrala si de Est o pozitie dura – atat de dura incat Norica Nicolai de la Alde Romania a sustinut ca liberalii occidentali se grabesc asa de tare cu despartirea pentru a se putea arunca la pieptul francezilor. Purtatorul de cuvant al lui Verhofstadt considera ca aceasta afirmatie este un nonsens. Dar e adevarat insa, chiar si in ceea ce priveste politica puterii, ca nu este gresit pentru liberali sa isi pastreze o anumita distanta fata de rudele lor politice din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: