Cum ii pune la punct Timmermans pe arogantii lideri ai PSD. Lectie de democratie: „Ati castigat alegerile asa ca puteti decide totul?”

politica

Frans Timmermans a oferit, luni, la Bucuresti o lectie de democratie PSD-ului. El a comentat acid cateva dintre replicile PSD-ului cand acestui partid i s-au adus la cunostinta, de catre oficialii europeni, criticile societatii civile din Romania sau ale institutiilor europene.

„Societatea noastra si institutiile noastre se bazeaza pe un trepied: democratia, domnia legii si respectul pentru drepturile fundamentale ale omului. Si nu poti instrumentaliza unul impotriva celuilalt. Ceea ce am vazut foarte des in ultimii ani, din pacate, a fost ca atunci cand, spre exemplu, Comisia Europeana sau Consiliul Europei sau Comisia de la Venetia au criticat schimbari care sporeau controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, foarte des acest lucru a fost justificat prin explicatii de genul: ‘Am castigat alegerile, asa ca putem decide’. (…) Iar atunci cand criticam atacuri la adresa libertatii presei, cei care fac acest lucru spun ca au obtinut majoritatea si au sustinerea oamenilor”, a spus el.

Potrivit lui Timmermans, acceptarea unui astfel de rationament reprezinta un pericol, deoarece atunci cand statul de drept este amenintat si cand este afectata libertatea presei, „aproape in mod automat creste coruptia”.

„Atunci cand se fac pasi inapoi in ceea ce priveste domnia legii, nu este afectata doar independenta sistemului judiciar. Este vorba si despre modul in care sunt cheltuite fondurile publice, iar politicienii sunt trasi la raspundere pentru acest lucru. Exista o legatura intre aceste lucruri. Din acest motiv, Comisia Europeana a propus ca pe viitor sa existe legatura intre acordarea fondurilor europene si respectarea statului de drept in statele membre”, a explicat prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

El a adaugat ca ii da incredere faptul ca europenii inteleg tot mai bine ca destinele lor sunt legate si ca au trecut vremurile in care fiecare natiune se preocupa doar de propria soarta.

„Sigur, acest lucru poate sa creasca si sentimentul de incertitudine, dar acesta este destinul nostru, prieteni. Trebuie sa ne ocupam de acest lucru impreuna si putem sa o facem doar daca ne protejam valorile fundamentale, inclusiv statul de drept. (…) Comisia este uneori ca un arbitru la un meci de fotbal. Avem regulamentul care trebuie aplicat, iar statul membru care nu a respectat regulamentul mereu protesteaza. ‘Ca e nedrept si ca ceilalti se poarta mai rau, ca se aplica standarde duble’. Le-am auzit pe toate. Dar Comisia nu va tine cont de culoarea politica atunci cand e vorba de statul de drept”, a evidentiat Frans Timmermans.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: