Cum il apara Chirieac pe Liviu Dragnea: „PSD a platit cinstit 250.000 de dolari pentru vizita lui Dragnea in SUA. Partidul avea dreptul sa faca aceasta plata”

politica

„Analistul” Bogdan Chirieac sustine ca noul dosar al lui Liviu Dragnea este „aberant”, afirmand ca PSD a platit „cinstit” 250.000 de dolari pentru vizita lui Dragnea si Grindeanu in SUA. Chirieac a beneficiat de numeroase contracte cu PSD in valoare de un milion de lei in perioada in care Dragnea conducea partidul.

”Dosarul acesta, asa cum e inceput vis-a-vis de Liviu Dragnea, totusi, pentru Romania si nu numai, e un dosar aberant, mai aberant chiar decat dosarul pentru care este condamnat, cu cele doua femei care lucrau la Prefectura si erau platite de manutanta.

(…) Acest dosar nu s-ar fi intamplat niciodata daca nu ar fi primit verde si de la partenerul strategic. Nu cred ca vreodata autoritatile din Romania ar fi anchetat in dosar penal posibile afaceri ale unei firme americane in Romania, pentru ca Broidy venise cu o firma americana distinsa. Circinus nu era o firma fara o reputatie buna. Imi imaginez ca, fiind firma americana, nici nu exista firme fara reputatie buna acolo.

Liviu Dragnea a facut ceea ce face orice lider care nu se afla in centrul lumii, adica nu esti lider intr-o tara precum Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Nrvegia, ci esti de undeva din Europa de Est, din Asia de Sud-Est, a participat la inaugurarea presedintelui american, iar partidul sau, PSD a achitat biletele pentru el si primul ministru in functie in Romania, 250.000 de dolari platiti de Partidul Social Democrat, deschis, cinstit, fara alte probleme, partidul avea dreptul sa faca aceasta plata…”, a declarat Chirieac intr-o emisiune realizata de DC News.

Citeste si: Bogdan Chirieac a pierdut si la Curtea de Apel procesul prin care cerea un milion de lei fondatorului aktual24.ro

Fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un nou dosar, in care este acuzat de trafic de influenta si de folosire a influentei sau autoritatii in legatura cu prezenta sa la ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump de la inceputul anului 2017.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Nicolae-Liviu Dragnea, aflat in stare de detinere, la data faptelor presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte al unui partid politic, pentru trafic de influenta (doua fapte) si folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dar si alti trei oameni de afaceri, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta, respectiv complicitate la cumparare de influenta.

In acelasi dosar a fost deferit justitiei si Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea cand acesta era deputat PSD, dar si fost consul al Romaniei la Bonn, pentru cumparare de influenta.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca, in perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Nicolae-Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, constand in asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de investire a presedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfasurate la Washington DC (SUA), in baza unui pachet de beneficii in valoare de 250.000 dolari, acces obtinut prin intermediul unui om politic si de afaceri american, vicepresedinte al Comitetului Prezidential de Inaugurare, si asigurarea, cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby si consultanta politica in valoare de 30.000 USD, in favoarea partidului din care facea parte.

„Banii respectivi ar fi fost platiti, in luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul in insulele Virgine Britanice si conturi bancare in Cipru, (controlata de omul de afaceri roman cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri)”, arata DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelasi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constand in participarea, in perioada mai – iunie 2017, la doua intalniri (in final neconcretizate) cu inalti oficiali din SUA.

„In acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, in favoarea omului de afaceri roman, influenta reala pe care o avea fata de prim-ministrul si alti membri ai Guvernului Romaniei, promitandu-i ca ii va determina pe acestia sa ii asigure interesele de afaceri, in special din domeniul militar si al intelligence, pe care respectivul le avea in Romania”, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, afirma procurorii, in perioada mai – octombrie 2017, Nicolae-Liviu Dragnea si-ar fi folosit autoritatea si influenta ce decurg din calitatea de presedinte al unui partid politic fata de Gheorghe Dimitrescu, precum si fata de alte doua persoane, in scopul de a obtine, in aceeasi perioada de timp, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, cu incalcarea dispozitiilor Legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice, constand in servicii de lobby in valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitati de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americana de lobby, pentru stabilirea si perfectarea unor vizite ale lui Nicolae-Liviu Dragnea cu inalti oficiali americani.

„In schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, in perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat in favoarea acestuia influenta reala pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promitand ca il va determina pe inaltul demnitar sa il desemneze pe primul in functia de consul general al Romaniei la Bonn, lucru care s-a si intamplat”, afirma DNA.

Potrivit DNA, in cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce apartin lui Nicolae-Liviu Dragnea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: