Cum incearca Moscova sa ii loveasca pe americani: „Ne diminuam considerabil rezervele noastre in dolari”

externe

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri ca tara sa reduce considerabil ponderea dolarilor in rezervele sale de devize, intrucat Statele Unite isi submineaza singure increderea in propria lor moneda, consemneaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”Incercam sa ne reducem dependenta fata de dolar, iar la aceasta ne ajuta activ americanii, care fac aproape tot posibilul sa submineze increderea in aceasta moneda”, a spus seful diplomatiei ruse intr-o interventie in Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus.

Potrivit lui Lavrov, Statele Unite au transformat dolarul intr-o ”deviza de risc pentru tranzactiile internationale nu doar cu Federatia Rusa, ci si cu alte tari”. ”Vedeti cum le cer sa puna capat cooperarii tehnico-militare (cu Rusia) partenerilor nostri, precum India, Egipt, Turcia, tari care nu sunt mici”, a subliniat el.

Prin urmare, a continuat Lavrov, Rusia stimuleaza trecerea la operatiuni in devize nationale, ceea ce ”incepe sa starneasca in Occident dezbateri pline de preocupare intre economisti si politologi”.

”Noi diminuam considerabil rezervele noastre in dolari”, a insistat seful diplomatiei ruse, atragand atentia asupra faptului ca este vorba despre un ”proces care nu trece neobservat”. Operatorii economici rusi rezolva astfel mai usor problemele legate de transferurile financiare, iar ”Banca Centrala (a Rusiei) dezvolta un sistem de comunicatii financiare, si acesta functioneaza”, a mai spus Serghei Lavrov.

Remarcile sale vin in contextul in care interzicerea operatiunilor financiare in dolari si deconectarea Rusiei de la sistemul de date bancare SWIFT sunt evocate drept posibile sanctiuni occidentale impotriva Moscovei daca aceasta ar recurge la un atac militar asupra Ucrainei.

Mai mult despre:

Comentarii: