news

Cum ingroapa PSD economia Romaniei. Agentia Moody’s inrautateste perspectiva de tara din cauza legii pensiilor, care prevede cresterea oensiilor cu 40%

Moody’s Investors Service se asteapta ca deficitul guvernamental al Romaniei sa ajunga la 7,7% din PIB in 2020, in timp ce nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa creasca la 43,7% pana la finalul anului, de la 35,2% in 2019, ca rezultat al deteriorarii echilibrului fiscal si al declinului economiei de 5%, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, Moody’s previzioneaza ca deficitul se va reduce gradual, la 6,2% din PIB, in 2021, si la 4,4% din PIB, in 2022. Conform acestui scenariu, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa ajunga la 46,8%, in 2021, si la 47,8%, in 2022.

Vineri, Moody’s a inrautatit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, si a reconfirmat la „Baa3” ratingurile pentru datoria pe termen lung in valuta si moneda locala.

Inrautatirea perspectivei de rating a Romaniei survine in urma deteriorarii structurale a finantelor publice, agravate de cresterea datoriilor pe termen lung, legate de reforma pensiilor din 2019 (legea PSD privind cresterea pensiilor cu 40%), si inrautatirea pozitiei externe a Romaniei, cu o crestere a datoriei in valuta pe termen scurt, care intensifica slabiciunea tarii la evenimentele neprevazute, se arata in comunicatul Moody’s, citat de Agerpres.

Confirmarea ratingurilor Romaniei la „Baa3” echilibreaza potentialul solid de crestere pe termen scurt al tarii si profilul economic mai solid decat media ratingurilor suverane „Baa3”, fata de deteriorarea finantelor publice si inrautatirea pozitiei externe a tarii. De asemenea, confirmarea ratingurilor Romaniei la „Baa3” tine cont de soliditatea guvernantei, apreciaza agentia de evaluare financiara.

Principalul motiv al inrautatirii perspectivei de rating il reprezinta actuala tendinta de deteriorare structurala a finantelor publice ale Romaniei, agravate de cresterea datoriilor pe termen lung, legate de de reforma pensiilor din 2019. In plus, recesiunea economica din acest an, in contextul pandemiei de de coronavirus (COVID-19), afecteaza perspectiva fiscala a tarii, deoarece Moody’s previzioneaza un declin al economiei romanesti de 5% in 2020.

Raspunsul Guvernului la consecintele economice ale crizei provocate de pandemie se concentreaza pe sprijinirea companiilor si a gospodariilor. In special, schema de somaj tehnic este menita sa furnizeze angajatilor pana la 75% din salariul mediu brut. Veniturile vor fi, de asemenea, afectate de recesiune, apreciaza Moody’s.

Chiar inainte de impactul incetinirii economiei, deficitul guvernamental al Romaniei era pe un trend nefavorabil, urcand de la 0,6% din PIB in 2015 la 4,3% din PIB in 2019. Adancirea deficitul Romaniei este de natura structurala si vine in pofida unei cresteri medii a economiei de 4,9% in perioada 2015 – 2019. Cresterea cheltuielilor publice a rezultat in urma majorarii salariilor in sectorul public, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Ratingurile Romaniei ar putea fi retrogradate daca agentia ajunge la concluzia ca soliditatea fiscala a tarii va continua sa se deterioreze din punct de vedere structural, in timp ce dezechilibrele externe raman la un nivel ridicat. In ultima instanta, aceasta concluzie va reflecta probabil absenta pe termen mediu a unui raspuns politic determinat si eficient la dificultatile structurale ale tarii, reducand evaluarea agentiei prrivind soliditatea institutionala si a guvernantei.

Potrivit sursei citate, tinand cont de perspectiva negativa, o revizuire in crestere a ratingurilor este putin probabila in viitorul apropiat.

Moody’s va modifica, probabil, perspectiva ratingului la stabila daca ajunge la concluzia ca Executivul reuseste cu succes sa opreasca si, pe termen mediu, sa inverseze deteriorarea structurala a finantelor publice. Pe termen mediu, consolidarea structurala fiscala, sprijinita de un nivel mai ridicat de colectare a taxelor, si de reducerea cheltuielilor, va imbunatati sustenabilitatea fiscala. Impreuna cu o reechilibrare spre cheltuielie de investitii mai ridicate si o reducere semnificativa a deficitului de cont structural aceste evolutii vor fi pozitive pentru ratingul Romaniei, apreciaza Moody’s.

Anuntul Moody’s vine dupa ce, saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a prognozat ca deficitul guvernamental al Romaniei se va agrava pana la 8% din PIB in 2020, ca urmare a unei asteptate scaderi a veniturilor in contextul pandemiei de COVID-19, urmand ca in 2021 sa se reduca la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activitatii economice.

In paralel, Fitch a revizuit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, pe fondul influentelor raspandirii virusului COVID – 19 asupra finantelor publice in perioada urmatoare, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata pe canalul Sf. Gheorghe.…

22 de minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

56 de minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago