Cum justifica liderii de sindicate suspendarea grevei: „A fost decizia liderilor judeteni. Din total 57 de voturi, 51 au fost pentru suspendare”

actualitate

Liderii principalelor sindicate din Educatiei, FSLI si FSE „Spiru Haret”, au tinut sa isi explice luni decizia de a suspenda greva. 

„Asa cum va amintiti tot in aceasta sala am anuntat declansarea grevei generale, pe 22 mai. Am plecat la negocierile cu Guvernul avnad la baza o lista de revendicari: prima: sa obtinem o majorare salariala care sa acopere rata inflatiei pe 2023 si sa se elaboreze un act normativ prin care sa se garanteze ca in noia lege a salarizarii salariul unui debutant – salariul mediu brut pe economie.

Desigur ca problema de baza este construirea grilei. Vom incepe cu ministerul muncii sa lucram si acolo va fi batalia cea mai importanta.

Asa cum am anuntat astazi, ca se suspenda greva generala in conditiile in care apare acest principiu in Ordonanta si important, sa se respecte in noua lege de salarizare acest principiu. In asa fel incat daca el nu se va respecta sa se poata relua greva generala. Asta ar insemna ca la 1 septembrie cand va fi depus in Parlament proiectul legii salarizariisa stim exact daca se respecta sau nu.

Desigur, sunt convins ca sunt oamenii in continuare nemultiti, care doresc in continuare greva generala”, a declarat Simion Hancescu, FSLI.

„Nu are sens sa ne ascundem. Este un procent foarte mare al celor care au spus ca intra la clasa daca cele cerute se rezolva. A fost decizia liderilor judeteni. Din 57 de lideri, 51 au spus suspendare, 6 nu.

„In cadrul organizatiei noastre, dor 3 organizatii s-au abtinut privind suspendarea actiunii de protest

E doar o suspendare. In momentul in care constatam ca proiectul de lege nu contine acea grila, actiunea se reia”, a precizat Marian Nistor.

„Atata timp cat greva e suspendata, colegii se vor intoarce la clase. Eu mi-am indeplinit mandatul”, a adaugat Nistor.

Acordarea primei transe de 50% din cresterea salariala in invatamant prevazuta de noua lege a salarizarii de la 1 ianuarie 2024 este cuprinsa in textul ordonantei de urgenta care va fi publicata in Monitorul Oficial, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.

„In OUG care va fi publicata astazi in Monitorul Oficial, este o chestiune de ore, se prevede, asadar in corpul ordonantei, nu doar in preambul, nu doar in nota de fundamentare, cum era in ordonanta precedenta, ci in corpul ordonantei, la art. 3 alin (2): ‘Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari’. La alin (3): ‘Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024’. Ca atare, vorbim despre un text care face parte din corpul ordonantei, este parte din reglementare, care se publica azi in Monitorul Oficial”, a precizat Carbunaru in cadrul unei conferinte de presa.

„Cu alte cuvinte, este si in nota de fundamentare si in preambulul ordonantei si articolele din ordonanta”, l-a completat ministrul Muncii, Marius Budai.

Precizarile vin dupa ce sindicalistii din Educatie reclamasera anterior ca prevederea privind cresterea cu 50% nu se regasea in textul proiectului de ordonanta pus in dezbatere, ci doar in nota de fundamentare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: