analize

Cum poate Milei sa valorifice bogatiile de cupru ale Argentinei? Zacamintele valoreaza miliarde de dolari – Analiza

Argentina are ambitii mari pentru bogatiile neexploatate de cupru din nordul tarii. Vrea sa devina un producator mondial de top 10 si a atras investitori precum Glencore, Lundin Mining si First Quantum Minerals, relateaza Reuters.

Dar nu va fi usor sa exploateze potentialul. Tara si noul presedinte libertarian Javier Milei trebuie mai intai sa repare economia, majoritatea proiectelor mari de cupru fiind blocate de controlul strict al capitalului, de inflatia de aproape 300% si de ratele ridicate ale taxelor.

Chiar si in conditiile in care preturile cuprului au atins niveluri record, instabilitatea economica a mai stirbit putin din optimismul de acum un an, cand oficialii locali au declarat pentru Reuters despre „potentialul imens” al sectorului, exploatand cererea globala pentru metalul necesar pentru proiecte energetice din intreaga lume.

„Credem ca tara este cufundata intr-o criza de incredere”, a declarat Franco Mignacco, vicepresedinte al Camerei antreprenorilor minieri din Argentina (CAEM), la un eveniment minier desfasurat marti la San Juan, citand turbulentele economice care franeaza proiectele.

„Avem resursele, am efectuat lucrarile de explorare si de planificare, dar trebuie sa oferim certitudine macroeconomica pentru ca aceste proiecte sa se materializeze”, a mai spus el.

Cel mai avansat este proiectul Josemaria al Lundin din nordul San Juan, apoi El Pachon al Glencore, in valoare de 4,5 miliarde de dolari, apoi proiectul MARA, detinut de Yamana Gold, Glencore si Newmont, Taca Taca al First Quantum si Los Azules al McEwen Mining.

Alfredo Vitaller, vicepresedinte al afacerilor corporative la Josemaria, a declarat pentru Reuters ca mina, care isi propune sa produca peste 130.000 de tone de cupru pe an, are nevoie de stabilitate economica si juridica pentru a defini o data de incepere pentru a merge mai departe cu proiectul.

„Daca s-ar imbunatati conditiile pentru sector, cel putin sase dintre cele mai avansate proiecte de cupru din Argentina sunt in masura sa inceapa investitiile pe termen mediu”, a spus acesta.

„Nu avem o data specifica de incepere a constructiei”, a mai spus el.

Milei, economist si fosta personalitate de televiziune, incearca sa stimuleze investitiile in tara dupa ce a mostenit una dintre cele mai grave crize economice din istoria natiunii atunci cand a preluat functia in decembrie.

El s-a angajat sa anuleze controlul capitalului „foarte curand”, dar trebuie sa restabileasca mai intai stabilitatea economica si sa refaca rezervele epuizate ale bancii centrale. Inflatia lunara este in scadere, dar ramane una dintre cele mai ridicate din lume.

Milei promoveaza, de asemenea, un pachet major de reforme in Congres, inclusiv incercarea de a stimula investitiile pentru proiecte mari, care ar oferi beneficii fiscale si ar facilita accesul la valuta straina pentru investitii de peste 200 de milioane de dolari.

Ernesto Cussianovich, director asociat la compania locala de consultanta Poliarquia, a declarat ca blocarea progreselor in domeniul cuprului se datoreaza instabilitatii economice din ultimii ani, iar proiectul de reforma – daca va fi adoptat – ar putea oferi o usurare pe termen scurt.

„Este un instrument util, desi nu rezolva problema”, a spus el. „Este foarte dificil pentru un investitor sa se gandeasca la planuri de a investi in tara cu aceste controale de capital, cu interdictia de a exporta valuta straina”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

4 minute ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

54 de minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

O oră ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

2 ore ago

Cum au salvat americanii un echipaj al unei nave grecesti atacata de rebelii Houthi. Un elicopter militar i-a transportat pe USS Philippine – Video

Comandamentul Central al Fortelor Navale ale SUA (NAV) a anuntat ca a salvat echipajul cargoului…

28 de minute ago