externe

Eliminarea ultimei corvete purtatoare de rachete „Kalibr” din Crimeea. Aceasta a fost scufundata fiind folosita o combinatie de lovituri cu drone si rachete ATACMS

Eliminarea cu succes a corvetei rusesti „Ziklon” in portul Sevastopol atesta succesul Ucrainei in realizarea unor lovituri coordonate impotriva flotei rusesti, concluzioneaza Ministerul Apararii al Marii Britanii, citat de  publicatia ucraineana Glavcom.

Dupa cum se mentioneaza in mesaj, la 19 mai, fortele ucrainene au efectuat un atac coordonat cu raza lunga de actiune asupra portului din Sevastopol. Atacul, care a inclus o combinatie de lovituri cu drone si rachete ATACMS (Army Tactical Missile), a dus aproape sigur la scufundarea corvetei Ziklon.

Potrivit serviciilor de informatii britanice, Ziklon este una dintre cele patru nave rusesti din clasa Karakurt echipate cu rachete Kalibr care se aflau in Marea Neagra din 2022. Doua dintre ele au fost transferate in Marea Caspica pentru a finaliza in siguranta testele pe mare dupa o serie de atacuri ucrainene de succes. Cea de-a patra nava a grupului a fost grav avariata de un atac al Ucrainei in noiembrie 2023.

„Desi este putin probabil ca atacul sa schimbe in mod semnificativ influenta marinei ruse asupra operatiunilor ucrainene, acesta evidentiaza pericolul pentru fortele rusesti care opereaza in Crimeea si in regiunea Marii Negre, precum si succesul Ucrainei in efectuarea de atacuri coordonate”, a precizat Ministerul britanic al Apararii.

Reamintim ca Statul Major General al Ucrainei a confirmat scufundarea navei rusesti purtatoare de rachete „Ziklon” in Sevastopol. Armata a precizat ca evenimentul a avut loc in noaptea de 19 mai.

Nava „Ziklon” a fost transferata in 2016 pe teritoriul ucrainean, in orasul Kerch si a fost acceptata in Flota Marii Negre a Marinei ruse la 12 iulie 2023 (numar de identificare 801). A intrat in serviciu de lupta la 22 august 2023.

„Ziklon” a devenit prima nava a proiectului 22800 „Karakurt” al Federatiei Ruse in Marea Neagra si a patra nava a acestui proiect in toate flotele Federatiei Ruse.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Allen Coliban: „Conducerea USR a gresit grav, toti trebuie sa plece”. Planul primarului Brasovului de „resetare” a USR: „Mai sunt 6 luni”

Primarul Brasovului, Allen Coliban, afirma intr-un mesaj public ca intreaga conducere a USR "trebuie sa…

55 de minute ago

Mercenari romani in luptele din Congo, unul a fost ucis si alti doi au fost raniti. Anuntul MAE

Trei romani aflati in Congo au cazut victime schimburilor recente de focuri. Conform jurnalistului Adelin…

35 de minute ago

BEC a respins anularea alegerilor pentru primaria din Costinesti. Candidatul PNL castiga in fata celui PSD, cu un vot diferenta

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor in Circumscriptia Electorala nr.…

2 ore ago