Cum se stabilea prejudiciul in vremea comunismului. Povestea fabuloasa a unui fost militian despre socrul lui Puiu Popoviciu, ministrul Ion Teleaga

news

Dumitru Tudor, un fost ofiter de Militie, isi aminteste cum actiona Ioan Dinca, supranumit Ion Teleaga, fost ministrul in guvernul comunist de dinainte de 1989. Dinca a fost socrul lui Puiu Popoviciu, condamnat miercuri la 7 ani de inchisoare cu executare.

„Popoviciu 7 ani, este ginerele fostului Viceprim-ministru comunist Ioan Dinca (zis „Teleaga”). Dar pentru cei tineri, care nu stiu cine a fost Ion Dinca zis Teleaga, trebuie sa povestim cum si-a capatat el porecla asta demna de toata lauda. A fost General de armata. Nu stiu cat de bun, dar se spunea ca era un tip extrem de dur. La un moment dat Ceausescu nu gasea un primar destoinic si al dracu pentru Bucuresti, pentru ca atunci nu aparuse Firea. Era moda numirilor de Generali in functii cheie. Erau ordonati, patrioti, buni executanti, oameni curajosi si extrem de eficace unii dintre ei. Il numeste pe Ion Dinca, primar al Bucurestiului si-i ordona sa dea jos toate balcoanele inchise ilegal, mai ales pe traseele pe unde trecea Ceausescu. Dinca incepe batalia balcoanelor, cam ceva asemanator cu ce a facut Basescu cu chioscurile, daca va mai aduceti aminte. Dur de tot, trece la actiune. Nu discuta cu nimeni nimic. Cum se mai opunea cate unul mai coltos, arunca proverbiala expresie: Leaga-l ! Asa si-a capatat porecla de Ion Teleaga. A intrat in folclor si a ramas si acum cu aceasta porecla.

Datorita marilor succesuri, ca sa citez o mare lingvista, este promovat Primvice-Ministru. Functie mare. Din General de armata devine mare om politic. Cu aura de mare dur, in toamna anului 1988, vine in Mehedinti sa vada de ce nu merge bine stransul recoltei. Mehedintiul era cam codas la activitatile astea. Vine cu Gipanul (ARO) pe E-70 si in dreptul comunei Tamna vede un cioban cu oile in lanul de coceni. Porumbul fusese cules manual dar cocenii erau netaiati si bineinteles ca mai ramasesera stiuleti prin lan. Face el o inspectie, vede cum stau lucrurile, cheama Comandantul politiei si-i ordona sa trimita subalternii sa aresteze ciobanul pentru distrugerea lanului de porumb. Raportam noi ca nu este nici o paguba, intrucat porumbul fusese cules, dar nemernicul gasise vreo sapte stiuleti, ii culesese si-i pusese in Gipan. Ne-a dat peste nas ca nu ne facem datoria si ne-a numit tradatori. A chemat un Procuror sa ne faca dosar penal. A venit saracul Procuror, nu-i mai dau numele, s-a inchinat si el, apoi a venit la mine intrucat ma cunostea mai bine si ma intreaba:

– Bai Mitica, asta este sanatos la cap ma !?

Am dat din umeri si a inteles ce vreau sa spun fara vorbe. Procurorul, un tip curajos, i-a spus ca are nevoie de prejudiciu. Altfel nu poate sa-l aresteze pe cioban. In ceea ce priveste Infractiunea de tradare pentru noi, ca dobitocul tot insista pe tema asta, i-a spus ca nu este de competenta lui ci a Procuraturii militare. I-a intors spatele si a plecat la Procuratura. El nu si nu, mergem inapoi sa stabilim prejudiciul. Cheama ciobanul la el si-i ordona sa taie o oaie ca altfel il aresteaza. S-a uitat bietul cioban la noi si i-am facut semn din cap sa o taie. Colegii se uitau la mine intrebatori:

– Mitica ce facem ma? Lasa-l sa o taie ca o luam la noi si la motelul Balota o facem frigarui dupa ce pleaca el. Dupa ce taie oaia, il pune pe cioban sa-i scoata matele, apoi taie matele oii si il pune sa scoata boabele de porumb pe care le mancase oaia, intrucat erau pe jos destule boabe.

– Cate oi ai, il intreaba pe cioban?

– 230, zice ciobanul uimit ca nu-si dadea seama ce vrea nebunul. Noi am realizat imediat ce vrea.

– Aha, cate grame sunt tovarase capitan imi zice mie. Cam 20-30 de grame domnule Prim zic eu cu gura moale.

– Bun, inmulti-ti cu 230 si gata, a-ti stabilit prejudiciul. Faceti proces-verbal si duceti-l Procurorului. Pana maine sa-l lege, a decretat Ion Teleaga. S-a urcat in Gipan si a plecat spre Bucuresti. I-am spus ciobanului sa duca oile acasa, apoi sa vina la masina si sa ne insoteasca la Politie.

Acolo tevatura mare . Ne asteptau Primul Secretar, Seful politiei judetene , Procurorul. Le-am spus ce am facut, cum am taiat oaia pe burta si i-am numarat boabele mancate, i-am dat procesul verbal procurorului, s-a uitat bietul om mirat, s-a intors catre mine:

– Cum vrei ma Mitica sa arestez un om pentru cativa lei prejudiciu, care nici macar ne este prejudiciu, pentru ca de cand e lumea, dupa culesul de porumbi, ciobanii baga oile la pascut ! Eu plec acasa sa ma culc si maine dimineata ma consult cu Sefii mei si om vedea ce vom face. A luat procesul-verbal in mana si a plecat vorbind singur. Cea fost la gura lui nu va mai spun.

– Cu ciobanul ce facem in noaptea asta imi zice Comandantul ?

Raman eu cu el si-l audiez pana maine, ii zic eu complice si ii fac cu ochiul. S-a prins si s-a adresat primului Secretar:

– Haide-ti sa mergem tovarasul Prim, ca se ocupa Tudor de problema. Dupa ce au plecat toti, eu am luat ciobanul si colegii si am plecat la Motel unde dusesem oaia. O jupuisera bucatarii, era transata tot, doar ne astepta. Bagati carbuni tovarasi, ca avem o foame, mai ales ca nu mancasem nimic toata ziua. Bietul cioban si-a mai venit in fire si cand a vazut cum stau lucrurile l-a luat deoparte pe Seful de local, nu stiu ce i-a spus, dar a dat ordin la ospatarite si mama s-a intins o masa pana dimineata. A doua zi ne-am facut noi ca ne ocupam de caz, asteptam sa vedem daca nebunul se intereseaza de caz. Cred ca si-a dat seama ca a sarit calul si nu a mai amintit nimic de cioban, de dosar, de tradatorii care eram noi. Cam asta era Ion Teleaga”, a povestit Dumitru Tudor pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: