Cum suceste Arafat realitatea pentru a justifica decizia ca Andreea Moldovan sa fie data afara. Noaptea mintii: „S-a votat dar nu s-a decis”

politica

Grupul Tehnico-Stiintific a avut o sedinta pe 23 martie, care insa nu s-a incheiat cu o decizie de aprobare a criteriilor de carantinare, a informat, vineri, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

„Noi am avut o sedinta, in 23 martie, Grupul Tehnico-Stiintific, iar sedinta a avut mai multe discutii in cadrul ei, a fost convocata dupa ce noi am primit unele propuneri de la INSP care trebuiau discutate si in cadrul acestor discutii au fost prezentate criteriile si, intr-adevar, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii si anume numarul de locuitori dintr-o localitate care sa fie considerata mare – 50.000 sau 100.000 – si votul a fost pentru 100.000 locuitori, dar asta n-a insemnat aprobarea intregului set de criterii care au aparut in ordin”, a explicat Arafat, intr-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Ordinul Andreei Moldovan fusese aprobat in unanimitate de Grupul de suport tehnico-stiintific. Pretextul demiterii este fals

El a precizat ca decizia din acea sedinta, consemnata in procesul-verbal si prezentata ulterior Ministerului Sanatatii, nu prevede aprobarea criteriilor de carantinare.

„Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP in ceea ce priveste programul de weekend si orele la care se opreste circulatia in timpul weekendului si alte aspecte referitoare la salile de sport si de fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare. (…) Deci, noi nu am avut in decizie prevederea ca sa fie aprobate criteriile”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, pe 9 aprilie a fost trimisa o adresa de la INSP la Ministerul Sanatatii, care atrage atentia asupra unuia dintre criteriile propuse, care nu poate fi calculat la nivelul localitatilor.

„INSP spune ca nu vor putea calcula acest indicator. Asta inseamna ca si INSP era in dubii pe anumite criterii si erau in discutie aceste criterii. Asta arata de ce nu a fost emisa decizia de a propune criteriile catre CNSU in sedinta din 23 martie”, a afirmat Raed Arafat.

Premierul Florin Citu, care a preluat interimar portofoliul Sanatatii dupa demiterea lui Vlad Voiculescu, a dispus miercuri abrogarea Ordinului ministrului Sanatatii 506/2021 privind stabilirea unor noi reguli pentru instituirea carantinei.

Marti in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2.

Potrivit acestuia, carantina zonala putea fi instituita pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care intrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acorda in functie de o serie de indicatori precum: numarul de teste efectuate in ultimele 7 zile, rata de pozitivitate in ultimele 14 zile, rata de incidenta cumulata in 14 zile a cazurilor de infectie cu SARS-CoV-2, trendul incidentei cumulate pentru ultimele 14 zile, numarul de cazuri din focare/numarul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI in judet, grad de ocupare a paturilor destinate pacientilor cu COVID-19 in judet.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: