Cum va controla Fiscul cate grame de zahar sunt in deserturi? Cofetarii si-ar putea trimite retetele la ANAF

news

Fiscul ar trebui sa controleze cate grame zahar sunt la 100 de grame de desert, astfel ANAF-ul va putea sa taxeze cu 19% „zaharul adaugat”. Inspectorii ANAF vor verifica daca acestea au cel putin 10 grame de zahar adaugat la 100 de grame. Ei urmeaza ca sa controleze retetele prajiturilor si torturilor, pentru a putea afla cantitatea exacta de zahar. Alta varianta ar fi trimiterea lunar a retetelor de catre cofetari, la ANAF.

Toata aceasta incurcatura, potrivit economistilor care au studiat prevederile, a aparut datorita legii prin care au fost crescute si introduse noi taxe la zaharul adaugat.

Legea prin care au fost crescute si introduse noi taxe prevede ca prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata, galactoza, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceata, adaugate ca ingrediente.

Aceasta este noua definitie modificata prin OUG 115/2023. Deci continutul de 10 grame de zahar la 100 grame de produs ia in considerare intreaga definitie de mai sus, conform Antena 3 CNN.

Aceasta masura ar avea ca scop descurajarea consumului de bauturi racoritoare indulcite cu zahar, bauturi energizante, cu impact asupra sanatatii consumatorilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: