externe

„Cupola de caldura” din Mexic a ucis deja zeci de oameni

Caldura extrema care sufoca o mare parte din Mexic a ucis, in ultimele saptamani, zeci de oameni in mai multe state, a declarat Ministerul mexican al Sanatatii intr-un raport, in conditiile in care pentru zilele urmatoare sunt prognozate temperaturi mai ridicate, potrivit Reuters.

Mexicul este lovit de un fenomen meteorologic de inalta presiune cunoscut sub numele de „cupola de caldura”, care a prins aerul cald peste o mare parte a tarii, ducand la temperaturi record care au depasit 45 de grade Celsius in unele locuri.

Potrivit cifrelor preliminare publicate de Ministerul Sanatatii, intre 12 si 21 mai, 22 de persoane au murit din cauza caldurii.

Perioada de 10 zile s-a suprapus cu al doilea si al treilea val de caldura din cinci prognozate pana in luna iulie de catre cele mai importante agentii meteorologice ale tarii. Al treilea val de caldura este in desfasurare.

Numarul persoanelor dedecate din cauza temperaturilor extreme se ridica la 48 de cand a inceput sezonul cald pe 17 martie, in principal din cauza insolatiei si unele din cauza deshidratarii. In aceeasi perioada in 2022 si 2023, Ministerul Sanatatii raportase doar doua, respectiv trei decese cauzate de caldura.

Datele Ministerului Sanatatii arata, de asemenea, ca alte sute de oameni au supravietuit insolatiilor, arsurilor solare, deshidratarii si altor afectiuni legate de caldura.

Caldura inabusitoare a exacerbat seceta la nivel national si a pus presiune pe reteaua electrica. Zeci de maimute urlatoare, o specie deja amenintata, au murit din cauza deshidratarii.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic, nu se prevede inca o imbunatatire a vremii.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

27 de minute ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

O oră ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

2 ore ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

2 ore ago

Cum au salvat americanii un echipaj al unei nave grecesti atacata de rebelii Houthi. Un elicopter militar i-a transportat pe USS Philippine – Video

Comandamentul Central al Fortelor Navale ale SUA (NAV) a anuntat ca a salvat echipajul cargoului…

51 de minute ago