Curajoasa jurnalista Emilia Sercan, premiata de Ambasada SUA. Si procurorul care l-a bagat la puscarie pe Dragnea, omagiat de SUA

news

Ambasada SUA la Bucuresti aduce un omagiu jurnalistilor Emilia Sercan si Mihai Munteanu si procurorului DNA Adrian-George Matei, de Ziua Internationala Anticoruptie, care este marcata miercuri.

„In cei 15 ani de la intrarea in vigoare a Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei (UNCAC), pe 9 decembrie, recunoastem eforturile de combatere a coruptiei. Lupta impotriva coruptiei este una dificila – este nevoie de oameni curajosi care isi dedica activitatea redactarii unor proiecte de lege solide, expunerii raufacatorilor, punerii sub acuzare a persoanelor corupte si organizarii eforturilor populare de a se opune acestui flagel. Romania si Statele Unite sunt cei mai buni parteneri, suntem pregatiti sa colaboram in vederea combaterii coruptiei”, se arata intr-un mesaj publicat pe site-ul misiunii diplomatice.

Potrivit sursei citate, anul acesta, pentru prima data, Ambasada SUA „onoreaza trei campioni anticoruptie care au muncit asiduu pentru a combate coruptia din Romania”.

„Acestia au depus eforturi neobosite si au trecut prin multe greutati, pe plan personal, pentru a expune si a pune sub acuzare cazurile de coruptie. Fiecare este un exemplu excelent care ilustreaza diferenta pe care o poate face un om in eforturile noastre de a trage la raspundere persoanele care se fac vinovate de acte de coruptie”, evidentiaza Ambasada SUA la Bucuresti.

Emilia Sercan a dezvaluit impostura din mediile academice, aratand modul in care numerosi demnitari au primit doctorate pe baza unor lucrari plagiate.

„Sunt onorata de nominalizarea pe care am primit-o din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei internationale anticoruptie. Este pentru prima data cand Ambasada SUA nominalizeaza trei persoane, ceilalti doi nominalizati fiind procurorul Adrian George Matei, procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, si Mihai Munteanu, jurnalist si co-fondatorul RISE Project.

O remarca speciala: pe aceasta lista se afla doi jurnalisti, fapt care arata cat de importanta este contributia presei in sustinerea standardelor democratice, a statului de drept si a luptei impotriva coruptiei in Romania. Desigur, a unei parti a presei”, a scris Sercan pe Facebook.

Mihai Munteanu este co-fondatorul RISE Project.

George Adrian Matei este procurorul care a obtinut condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive. El a semnat si unul dintre rechizitoriile Microsoft privindu-i pe Claudiu Florica si Dinu Pescariu. Matei a dat si o clasare controversata atunci cand a inchis dosarul nasului actualului procuror general interimar, Bogdan Licu.

Lupta impotriva coruptiei este una dintre temele principale ale Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele…

Posted by U.S. Embassy Bucharest on Wednesday, 9 December 2020

Comentarii: