„In curand, Transilvania va fi o alta tara”. Patru mari orase se rup de guvernul de la Bucuresti, s-a format Alianta Vestului

news

Primarii a patru mari orase din vestul tarii (Cluj Napoca, Timisoara, Oradea si Arad) au creat o alianta care isi propune sa le conecteze prin autostrazi si linii ferate de mare viteza. Ei si-au denumit actiunea Alianta Vestului, spunand ca nu vor sa mai stea „la mila Bucurestiului”. Ei vor incerca sa obtina finantari direct de la Bruxelles.

“Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falca, Ilie Bolojan si Emil Boc, primarii oraselor Timisoara, Arad, Oradea si Cluj-Napoca, am decis infiintarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei si de experienta intre noi, dar si de cooperare pe proiecte mari, in primul rand de conectivitate de mare viteza si in plan cultural.

Ne propunem ca aceasta structura sa fie cadru pentru schimburi de idei si de experienta intre noi, dar si de initiere impreuna de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia imbunatatirii conectivitatii intre cele patru orase – cale ferata de mare viteza, autostrada, drum expres, rapid – si de cooperare in domeniile cultura, educatie, sanatate, turism, sport, securitate. Vrem sa dam si un exemplu national de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecaruia in parte.

Nu ai cum sa obtii o sursa de finantare daca vii cu o bucatica dintr-un astfel de proiect mare, trebuie sa vii cu intregul. Or, se stie ca Uniunea Europeana are si proiecte majore, pentru care se pot obtine bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finantare si vrem sa ajungem sa accedem la ele si vom incepe sa lucram efectiv in cadrul acestei patrulaterale a vestului”, spune Nicolae Robu, prmarul Timisoarei, citat de Gazeta de Cluj.

„Cele patru orase au semnat un document de lucru. Apoi vrem sa semnam cu alti primari. Sunt patru mari teme, una este Capitala Culturala Europeana. Cultura se poate intinde pe tot ceea ce inseamna zonele frumoase din Caras Severin, de potentialul istoric din Hunedoara, de ceea ce inseamna vinurile din Arad, de apele termale din Oradea, de potentialul turistic al Clujului”, sustine Gheorghe Falca.

La randul sau, Ilie Bolojan, primarul Oradei, a declarat ca parteneriatul este foarte important si pentru Oradea din punctul de vedere al conectivitatii, pentru ca exista o legatura foarte importanta intre aceste orase.

Edili din mai multe orase au participat la Timisoara la evenimentul Hub Urban Talks, al carui scop este de a gasi solutii comune, solutii care implica administratia locala, mediul de afaceri si cetatenii pentru a avea un oras care sa creasca inteligent si sustenabil, avand comunitati locale active si colaborative.

Au fost prezenti specialisti de la Banca Mondiala si de Comisia Europeana, experti internationali din Olanda, Suedia si Finlanda, lideri ai administratiei publice ai mediului de business.

Cristian Sima considera ca Alianta Vestului va duce spre o separare a Transilvaniei de restul tarii.

„In curind, Transilvania va fi o alta tara, nu intelegeti dar veti intelege cind va fi prea tirziu. In Moldova si Regat e nevoie sa-i ucidem, alta sansa nu este, ucidere politica”, a scris Sima pe Facebook.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: