Curtea Mondiala a hotarat ca SUA au inghetat ilegal unele bunuri iraniene

externe

Intr-o victorie partiala a Iranului, judecatorii de la Curtea Internationala de Justitie (ICJ) au decis, joi, ca Washingtonul a permis in mod ilegal instantelor sa inghete activele unor companii iraniene si au ordonat Statelor Unite sa plateasca despagubiri, a caror valoare va fi stabilita ulterior, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, Curtea a declarat ca nu are jurisdictie peste 1,75 miliarde de dolari in active inghetate de la banca centrala a Iranului.

Consilierul juridic Rich Visek de la Departamentul de Stat al SUA a declarat ca decizia a respins „majoritatea cazului Iranului”, in special in ceea ce priveste activele bancii centrale.

„Aceasta este o victorie majora pentru Statele Unite si pentru victimele terorismului sponsorizat de statul iranian”, a adaugat Visek.

Pe canalul sau de Telegram, Ministerul de Externe al Iranului a salutat decizia ca „subliniind legitimitatea” pozitiilor sale si „exprimand comportamentul gresit al Statelor Unite”.

Hotararea vine pe fondul tensiunilor accentuate dintre Statele Unite si Iran, dupa ciocnirile de saptamana trecuta intre fortele sustinute de Iran si personalul american din Siria.

Relatiile au fost incordate dupa ce incercarile de a reinvia acordul nuclear din 2015 dintre Iran si marile puteri mondiale nu au dus la niciun rezultat, iar dronele iraniene sunt folosite de Rusia impotriva Ucrainei.

Cazul a fost inaintat initial de Teheran impotriva Washingtonului in 2016 pentru presupusa incalcare a unui tratat de prietenie din 1955, permitand instantelor americane sa inghete activele companiilor iraniene. Banii urmau sa fie dati in compensatie victimelor atacurilor teroriste.
Republica Islamica neaga sprijinirea terorismului international.

Tratatul de prietenie din anii 1950 a fost semnat cu mult inainte de Revolutia Islamica din 1979, care a rasturnat sahul sustinut de SUA si a dus la ruperea ulterioara a relatiilor dintre SUA si Iran.

Washingtonul s-a retras in cele din urma din tratat in 2018. Cu toate acestea, ICE a decis ca acesta era in vigoare la momentul inghetarii activelor companiilor si entitatilor comerciale iraniene.

„Instanta a concluzionat ca Statele Unite si-au incalcat obligatiile in temeiul (…) tratatului de prietenie”, a declarat judecatorul Krill Georgian. El a adaugat ca Iranul are dreptul la despagubiri, iar partile au la dispozitie 24 de luni pentru a conveni asupra unei cifre si, daca nu se vor intelege, instanta va incepe o noua procedura pentru a determina suma care trebuie platita.

Judecatorii au mai explicat ca instanta nu are jurisdictie asupra activelor de 1,75 miliarde de dolari de la banca centrala a Iranului detinute de SUA, deoarece acea banca nu era o intreprindere comerciala si, prin urmare, nu era protejata de tratat.

Hotararile ICJ, instanta suprema a Natiunilor Unite, sunt obligatorii, dar nu are mijloace de a le pune in aplicare. Statele Unite ale Americii si Iranul sunt printre putinele tari care i-au ignorat deciziile in trecut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: