Curtea Penala Internationala a emis mandate de arestare pe numele comandantilor rusi Serghei Kobylash si Viktor Sokolov

externe

Curtea Penala Internationala a emis mandate de arestare pentru fostii comandantii rusi Serghei Kobylash si Viktor Sokolov pentru presupuse crime de razboi in Ucraina, a anuntat, marti, Curtea intr-un comunicat, potrivit Reuters.

Curtea, cu sediul la Haga, a declarat ca exista motive rezonabile sa se creada ca cei doi sunt responsabili pentru „lovituri cu rachete efectuate de fortele aflate sub comanda lor impotriva infrastructurii electrice ucrainene din cel putin 10 octombrie 2022 pana cel putin pe 9 martie 2023”.

Acesta este al doilea set de mandate de arestare pe numele unor oficialitati ruse legate de razboiul din Ucraina.

Ministerul rus al Apararii nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii.

In martie anul trecut, CPI a emis mandate de arestare pe numele presedintelui Vladimir Putin si a comisarului pentru copii Maria Lvova-Belova sub acuzatia de crime de razboi legate de rapirea copiilor ucraineni.

Moscova neaga crimele de razboi din Ucraina si a respins mandatele anterioare de arestare pentru crime de razboi, ca parte a unei campanii occidentale de discreditare a Rusiei. Oficialii rusi spun ca astfel de mandate au un impact redus in lumea reala, deoarece Moscova nu este membru al curtii si nici alte puteri majore, cum ar fi Statele Unite si China.

La momentul presupuselor crime, Kobylash, in varsta de 58 de ani, era comandantul asa-numitei aviatii cu raza lunga de actiune a fortelor aeriene ruse. Serviciile de informatii militare ucrainene au declarat ca loviturile rusesti in zonele dens populate din orasul Mariupol au fost efectuate sub comanda sa.

Sokolov, in varsta de 61 de ani, a fost un amiral in marina rusa care a comandat flota Marii Negre in perioada la care se refera acuzatiile.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat mandatele de arestare. „Fiecare comandant rus care ordona lovituri impotriva civililor ucraineni si a infrastructurii critice trebuie sa stie ca se va face dreptate. Fiecare autor al unor astfel de crime trebuie sa stie ca va fi tras la raspundere”, a spus el pe platforma de socializare X.

Detaliile exacte ale incidentelor specifice si ale posibilelor victime au fost tinute secrete pentru a proteja martorii si a proteja investigatiile in curs, se mai arata in comunicat.

Procurorul ICC Karim Khan a vizitat Ucraina in martie anul trecut pentru a investiga campania Rusiei de atacuri cu rachete si drone asupra centralelor electrice si a altor infrastructuri, care a ucis sute de civili si a lasat milioane de oameni fara electricitate sau apa.

Conventiile de la Geneva si protocoalele aditionale formate de instantele internationale spun ca partile implicate intr-un conflict militar trebuie sa faca distinctia intre „obiecte civile si obiective militare” si ca atacurile asupra bunurilor civile sunt interzise.

De asemenea, procurorii CPI doresc ca acuzatiile sa eticheteze loviturile nu doar drept crime de razboi, ci si crime impotriva umanitatii, deoarece ei spun ca fac parte dintr-o politica de stat de atacuri pe scara larga asupra populatiei civile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: