Cutremur in parchete dupa clasarea dosarului „10 August”. Stelian Ion anunta controale si actiuni clare: „Genul asta de preluare de dosare cu japca sa nu se mai poata realiza”

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat joi ca va sesiza Inspectia Judiciara in legatura cu modul in care Giorgiana Hosu a gestionat dosarul „10 August” si ca va solicita procurorului general realizarea unui control la toate unitatile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare. 

Intr-un interviu pentru G4Media, Stelian Ion a spus ca actiunile sale au un scop clar: „genul asta de preluare de dosare cu japca sa nu se mai poata realiza”.

Principalele declaratii

Despre controlul la parchete:

Deci, din calitate de ministru, voi sesiza zilele urmatoare, daca este gata lucrarea chiar maine, voi trimite catre doamna procuror general solicitarea de efectuare a unui control la unitatile de parchet pe chestiuni foarte punctuale.

Am observat in timp niste lucruri nu tocmai in regula, ele sunt legate de eludarea regulilor de competenta: declinari la solicitare, preluari de dosare, reuniri din acestea, tot felul de astfel de acte, care de multe ori au condus fie la tergiversarea dosarelor, fie la solutii parca dinainte dorite. Nu e normal sa se ceara cu insistenta de o unitate de parchet un anumit dosar. Si atunci, am atributia asta potrivit legii sa declansez un control pe chestiuni ce tin de respectarea regulilor in ce priveste activitatea procurorilor si vreau sa am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitatile de parchet pentru a veni in final cu niste propuneri concrete, astfel incat genul asta de preluare de dosare cu japca sa nu se mai poata realiza.

Da, toate parchetele. DIICOT, DNA, Parchet General si cele din subordine.

Mecanismele acestea folosite in ultima perioada de eludarea competentei, de tragere a unui dosar de la o unitate de parchet la alta unitate de parchet intr-un scop sau altul, nu intotdeauna legitim.

Despre dosarul „10 August”:

Este clar ca in urma cercetarilor cu privire la persoanele despre care ati spus, care au interactionat direct cu protestatarii, se pot ivi probe noi din care sa rezulte alte aspecte. Si probele noi, imprejurarile noi, pot conduce si ele la redeschiderea dosarului cu privire la peresoanele din conducerea Jandarmeriei. O alta chestiune, plangerile, nu toate, au vizat jandarmii. Au vizat si politicieni, spre exemplu, cu privire la acestia nu s-a dat o solutie, de niciun fel. Iarasi, este o chestiune care nu este inchisa. Important este sa se respecte procedura foarte clar. Ideal ar fi fost, e bine sa existe reprezentanti unici care sa reprezinte toate partile. Altfel e greu sa comunici catre toate partile toate actele procedurale. E ingreunata activitatea organului judiciar. Dar chiar si asa, fragmentata procedura in multe parti, numarul mare de persoane vatamate in penal, procedura trebuie respectata cu strictete. Eu nu vad un capat de drum aici si nu vad direct drumul catre CEDO.

Despre Giorgiana Hosu:

In opinia mea, ar trebui macar sa se cerceteze daca avem de-a face cu o grava neglijenta sau daca avem de-a face cu o parere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. Si in privinta asta am in lucru o sesizare la Inspectia Judiciara pe care cel mai probabil o voi depune maine, pentru a se elucida aceste aspecte si a nu exista acest dubiu.

Din incheierea judecatorului de camera preliminara ar rezulta ca aceasta informare a solutiei de clasare ar fi fost facuta intr-un mod neglijent. Daca citesti cu atentie toate argumentele de acolo. Concluzia o va trage Inspectia Judiciara. Nu pot spune eu ca asa s-a intamplat cu siguranta. Inspectia Judiciara este cea care, potrivit legii, va cerceta lucrul acesta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: