Dacian Ciolos intervine dur dupa ce majoritatea PSD-ALDE a aprobat o lege scandaloasa. Ciolos explica manevra „baietilor destepti” din PSD

news

Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu critica proiectul de lege, adoptat miercuri de deputati, care prevede posibilitatea ca persoanele juridice autorizate ce elibereaza medicamente catre populatie sa le distribuie si angro, sustinand ca astfel romanii vor ramane fara medicamente.

„Cu multa ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau ca nu ieftinim suficient medicamentele pentru romani, azi dau „verde” la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luam masuri de ieftinire prin decizie institutionala a medicamentelor in Romania, dupa care politicienii „preocupati” de binele romanilor vin cu o lege care permite firmelor sa re-exporte medicamente intrate ieftin pe piata romaneasca. Asta inseamna ca pacientii romani nu vor gasi pe piata unele medicamente tocmai pentru ca sunt ieftine, iar unii „baieti destepti” vor face bani pe seama „patriotismului” de fatada al unor decidenti”, a scris Dacian Ciolos, pe Facebook.

La randul sau, fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu argumenteaza ca pacientii romani vor ramane fara medicamente din cauza exportului paralel al acestora direct de la farmacie.

„Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal, dar profund imoral fata de pacientii romani, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piata romana (unde ar fi obligat sa le vanda ieftin) pe piete europene, unde le poate — in mod legal — vinde la preturi mult mai mari. In timpul mandatului meu am abordat aceasta problema definind obligatia de serviciu public — ordinul de ministru conceput si pus in transparenta de echipa mea impunea distribuitorilor sa aprovizioneze piata farmaceutica interna inainte de a da medicamentele la export paralel. Acum doua luni, dupa multa presiune publica, ministrul Sanatatii semneaza ordinul de ministru respectiv”, a precizat Voiculescu, intr-o postare pe reteaua de socializare.

Potrivit acestuia, in data de 5 aprilie Ministerul Sanatati a dat aviz pozitiv la exportul paralel prin farmacii, la cererea Parlamentului. „Si apoi, „expertii” din Comisiile de sanatate din Parlament fac si ei ce stiu mai bine… iar deputatii adopta miercuri, cu 154 de voturi „pentru”, 78 „impotriva” si doua abtineri, proiectul de lege care da voie oricarei farmacii sa faca si vanzare angro”, a mai scris Vlad Voiculescu.

Propunerea legislativa adoptata miercuri in Camera Deputatilor modifica art. 800 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Initiatorii proiectului de lege sunt parlamentari PSD si ai minoritatilor nationale.

Potrivit actului normativ mentionat, persoanele juridice autorizate sa elibereze medicamentele catre populatie pot sa desfasoare si activitatea de distributie angro de medicamente. Proiectul de lege a fost respins anterior de Senat, iar Camera Deputatilor este for legislativ decizional.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: