Dacian Ciolos, primul lider politic care a votat: „Iata ca a venit ziua in care putem sa ne trasmitem mesajul clar, ferm si mult mai eficient” – Video

politica

Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, a votat in Zalau la scurt timp dupa ora 8.00.

„Foarte multi romani asteapta ziua aceasta inca din iarna anului 2017, cand stateam in strada. Iata ca a venit ziua in care putem sa ne trasmitem mesajul clar, ferm si mult mai eficient decat stand in strada, si anume prin vot. Sper sa fie cat mai multi romani care sa ia decizia ca astazi sa mearga la vot. Va fi un vot semnal pentru cei care conduc Romania”, a spus Dacian Ciolos dupa ce a iesit din sectia de votare.

„Am votat la Zalau ca de cand am drept de vot aici votez. Am vrut sa imi fac datorita de cetatean aici, unde m-am nascut. Important este sa mergem la vot. Am venit cu fratele meu. Mama are tabieturile ei. O sa vina sa voteze dupa ce iese de la biserica. Simt o mobilizare foarte buna si in orase, dar si in sate. Sunt foarte multi care asteapta aceasta zi. In urma acestui vot transformam deznadejdea in speranta si speranta in fapte, in decizii care pot fi luate in perioada urmatoare”, a mai spus Ciolos.

Aproape 19.000.000 de alegatori sunt asteptati la vot, procesul electoral urmand sa se desfasoare pana la ora 21,00.

Pentru cele doua scrutine au fost organizate 18.730 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 441 de sectii.

In Bucuresti, vor fi 1.269 de sectii de votare. In sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 166 de sectii, in sectorul 2 – 202, in sectorul 3 – 287, in sectorul 4 – 183, in sectorul 5 – 197, iar in sectorul 6 – 234.

Alegatorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare si doua pentru referendum. Se voteaza in aceleasi sectii de votare, in acelasi interval de timp, intre orele 7,00 – 21,00, cu aceleasi stampile cu mentiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare si cate unul pentru fiecare intrebare a referendumului.

In sectia de votare vor fi instalate trei urne de vot, cate una pentru fiecare buletin de vot.

Alegatorul poate sa voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amandoua. El prezinta operatorului de calculator actul de identitate si precizeaza pentru ce tip de scrutin doreste sa voteze.

Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European.

Alegatorii care in ziua alegerilor se afla in localitatea de domiciliu sau resedinta voteaza la sectiile de votare la care sunt arondati. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Au drept de vot si cetatenii comunitari care s-au inscris in listele speciale pentru a vota reprezentantii Romaniei in Parlamentul European. Acestia nu pot insa vota la referendum.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania pot vota la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: