Dacian Ciolos pune punctul pe i, ferm alaturi de Iohannis: „Dovada cat se poate de clara a ipocriziei din discursul PSD”

politica

Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, considera ca, prin anuntul premierului Dancila privind mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Romania decide, fara nicio consultare prealabila, sa aiba o pozitie disonanta fata de partenerii europeni, chiar in momentul in care exercita presedintia Consiliului UE.

„Ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, Romania exercita in acest moment presedintia Consiliului UE. Din aceasta pozitie, in dispret fata de politica externa comuna a UE, Romania decide fara nicio consultare prealabila sa aiba o pozitie disonanta fata de partenerii europeni. E o dovada cat se poate de clara a ipocriziei din discursul PSD, care clameaza o pseudo-independenta fata de interesele europene in beneficiul Romaniei, cand, de fapt, actioneaza fara scrupule in favoarea unor interese private si necunoscute publicului romanesc”, a declarat Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat transmis de formatiunea PLUS.

In acelasi context, PLUS apreciaza ca anuntul facut de premierul Romaniei dovedeste necunoastere Constitutiei, a protocolului diplomatic si, totodata, o ignorare a intereselor strategice ale tarii noastre.

„Coalitia PSD-ALDE s-a plans in ultimii ani de o colaborarea dificila cu presedintele Klaus Iohannis. Numai ca, prin ignorarea Constitutiei si a rolului presedintelui in politica externa, partidele aflate la putere sunt cele care dovedesc rea-intentie. Izolarea presedintelui Romaniei, excluderea sa din rolul atribuit de legile fundamentale si sicanarea permanenta sunt singura politica pe care o intelege aceasta coalitie nociva, care a capturat Romania si incearca sa o scoata de pe traseul ei european. In plan extern, un asemenea comportament poate avea consecinte dramatice pentru tara noastra”, se precizeaza in comunicatul.

Presedintele PLUS mai sustine ca Romania trebuie sa se intoarca la rolul sau consacrat de mediator neutru intre actorii din Orientul Mijlociu si sa puna mai presus de orice interesele pe termen lung ale tarii.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, in urma cu o zi, ca Ambasada Romaniei din Israel va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim, dupa „finalizarea analizei” si „in deplin consens cu toti actorii constitutionali implicati”.

„Guvernul Romaniei a initiat un proces de evaluare a oportunitatii mutarii Ambasadei Romaniei la Ierusalim. De aceea sunt incantata sa anunt astazi, in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim ministru al Romaniei si Guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, duminica, in cadrul Conferintei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc in Statele Unite ale Americii.

Mai mult despre: ,


Comentarii: