Dacian Ciolos, reactie ferma dupa ce Dragnea a trimis ANAF-ul la Rise Project si la Hotnews: „Practici de intimidare a presei”

news

Fostul premier Dacian Ciolos si Platforma 100 acuza ANAF ca a incercat sa-i intimideze pe jurnalistii de la Rise Project si Hotnews, prin decizia de a trimite doi inspectori chiar in ziua in care urma sa apara o ancheta privind afacerile lui Liviu Dragnea.

„Platforma Romania 100 condamna ferm practicile de intimidare a presei si considera ca seful ANAF a explicat neconvingator si a aratat o lipsa totala de transparenta in cazul controlului efectuat de catre institutie la sediile a doua redactii de presa.

Platforma Romania 100 solicita explicatii publice complete si cere transparenta conducerii ANAF cu privire la initierea actiunilor de control la sediile Rise Project si Hotnews cu putin timp inainte ca redactiile acestor publicatii sa publice investigatii referitoare la practicile companiei TEL DRUM si la legaturile acesteia cu Liviu Dragnea. Este inacceptabil modul de actiune al ANAF care, in lipsa unor explicatii publice clare, arata ca actiunea de joi poate fi calificata drept un desant pentru intimidarea presei independente.

Publicarea de catre Rise Project a investigatiei privind practicile de afaceri ale grupului care controleaza compania TEL DRUM, una dintre firmele abonate la contractele cu statul, precum si ampla dezbatere publica rezultata, scot in evidenta vulnerabilitatea crescanda a Romaniei fata de proasta guvernare promovata tot mai agresiv de coalitia PSD – ALDE.

Romania regreseaza intr-un ritm accelerat in privinta respectarii standardelor de buna guvernare. Dupa recenta exceptare a numeroase companii de stat de la respectarea standardelor de guvernanta corporativa, adoptata de coalitia majoritara, investigatia Rise Project pune in lumina o dimensiune suplimentara a proastei guvernari, TEL DRUM fiind inca un exemplu edificator al ravagiilor pe care retele politico-economice netransparente, camuflate printr-un actionariat obscur, le pot produce asupra finantelor publice ale tarii.

Din aceste motive, Platforma Romania 100 solicita transparentizarea cadrului legal privind actiunile la purtator nenominale.

Anul trecut, Romania a participat, prin ministrul justitiei Raluca Pruna, la Summit-ul Anticoruptie de la Londra si unul dintre cele mai importante angajamente nationale a fost tocmai transparentizarea informatiilor referitoare la beneficiarii reali ai actiunilor si tranzactiilor comerciale. Platforma Romania 100 cere Guvernului Romaniei sa adopte masuri concrete in aceasta directie, prin transparentizarea cadrului legal privind actiunile la purtator nenominale. De asemenea, solicitam masuri clare de asigurare a integritatii procedurilor de achizitii publice, prin restrictionarea accesului companiilor cu actionariat netransparent, ascuns in spatele actiunilor la purtator. Romania nu isi poate permite asemenea vulnerabilitati majore in cheltuirea banului public.

Platforma Romania 100 reaminteste Guvernului Romaniei ca anul viitor are termen de transpunere a Directivei europene 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, care prevede obligatia Statelor membre de a lua masuri de prevenire a utilizarii abuzive a actiunilor la purtator si a variantelor de actiuni la purtator”, se arata intr-un comunicat remis de Romania 100.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: