Daea se lauda ca a atras fonduri europene: „Am avut un grad de absorbtie de 82,65%”

news

Targetul pentru luna iulie in privinta absorbtiei fondurilor europene din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 a fost de circa 112 milioane de euro, acesta fiind realizat in proportie de 82,65%, iar pentru luna august se ridica la valoarea de 152,66 de milioane de euro, a declarat, sambata, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Oficialul MADR se afla, sambata, la Craiova, in judetul Dolj, la o intalnire cu reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) din toata tara pentru a discuta stadiul absorbtiei fondurilor europene din luna iulie, modul in care pot fi atrase sumele restante, dar si programul lunii august.

„Pentru luna iulie era un target de 112,64 de milioane de euro. Am realizat 93,1 milioane de euro, adica un grad de absorbtie de 82,65%. Facem o analiza pe masurile privind realizarea acestui target, dar si pentru recuperarea diferentelor. Pentru luna august avem programate atragerea de fonduri europene in valoare de 152,66 milioane de euro. Intalnirea de la Craiova este cu toti reprezentantii AFIR de la centrele regionale si cu cei din tara, de la fiecare judet in parte. Practic, facem aceste intalniri in prima sambata din fiecare luna, pentru a analiza modul de indeplinire a programului de absorbtie de fonduri europene din luna precedenta. Fiecare functionar din AFIR are in programul lui un numar de proiecte cu valori pe care le urmareste si dupa care este si remunerat”, a precizat Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, in Romania au intrat in acest an peste 2,255 miliarde de euro, bani din fonduri europene destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului, cea mai mare suma, de 1,647 miliarde de euro, provenind din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru platile directe.

„In Trezoreria Romaniei au intrat, pana in prezent, 2,255 miliarde de euro din fonduri europene si sunt declaratii depuse pentru rambursare de 324,04 milioane de euro. Suma din iulie, de 93 de milioane de euro, va intra pentru rambursare la sfarsitul trimestrului III. Din fondurile totale atrase, 1,647 miliarde euro sunt din FEGA, 606,9 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si aproape un milion de euro din Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM). Pe plati directe am inregistrat anul acesta un procent foarte bun de absorbtie, de 99,04%”, a mai spus Daea.

Acesta a subliniat ca reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se afla in prezent in control pe cererile aferente anului 2017, pentru a putea incepe plata avansului pe suprafata din 15 octombrie 2017.

„In prezent suntem in control pe platile directe, vrem sa terminam pana la 1 octombrie. In plus, facem si ortofotografierea cu aviatia de la MApN, pentru ca suntem obligati din trei in trei ani sa actualizam aceste ortofotoplanuri si suntem intarziati din anii trecuti. Am incheiat un protocol cu MApN pentru acest lucru, iar cei de la APIA lucreaza in trei schimburi pentru a face fata. Este o munca continua cu multe ore peste program, pentru ca trebuie sa le finalizam anul acesta, ideal ar fi in doua luni si cu prelucrarea datelor pentru ca pe 15 octombrie incepem plata avansului. De asemenea, suntem in proceduri pentru contractarea extinderii de soft la APIA pentru ca s-a incheiat contractul”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Premierul Mihai Tudose a declarat, pe 1 august, ca ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de departe unul dintre cei mai eficienti ministri ai Cabinetului sau, subliniind ca acesta, in materie de absorbtie de fonduri europene, este ‘premiantul Europei’.

„Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toata aura asta de gluma pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienti ministri, de departe. Este primul an in care toate fondurile europene dedicate agriculturii au fost luate, luate urgent. Apoi, au fost date toate subventiile pentru agricultura cu mult inainte de cele mai optimiste termene, spre deosebire de acum un an, cand stiti foarte bine ca venea subventia pentru insamantarile din primavara undeva pe la sfarsitul lui noiembrie”, a declarat premierul la Antena 3, intrebat cum sta Guvernul la capitolul atragerea fondurilor europene pentru agricultura.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: