Dan Motreanu, prim-vicepresedinte PNL: „Ciolacu ar trebui sa isi depuna mandatul de premier daca proiectul prin care pretinde ca sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constitutionala”

politica

Unul dintre cei mai influenti lideri ai PNL, Dan Motreanu, i-a cerut luni lui Marcel Ciolacu sa isi depuna mandatul de premier in cazul in care CCR va declara din nou drept neconstitutionala legea prin care au fost anulate pensiile speciale ale parlamentarilor.

„Marcel Ciolacu ar trebui sa isi depuna mandatul de premier daca proiectul prin care pretinde ca sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constitutionala.

Parlamentarii beneficiaza astazi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat in vigoare in 2015, printre semnatari aflandu-se Marcel Ciolacu.

In toti acesti ani, PNL a sustinut ca toate pensiile trebuie calculate pe baza de contributivitate. Parlamentul a votat doua proiecte ale PNL – privind anularea si, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din pacate, au fost respinse de CCR.

Astazi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii in piept ca ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este in mod intentionat neconstitutional. In mod incorect, Marcel Ciolacu acuza PNL de faptul ca nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce ‘uita’ Marcel Ciolacu sa spuna este ca si la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobarii tot un proiect al PSD. Si atunci PSD a anuntat cu surle si trambite eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstitutional dupa ce mai multi fosti parlamentari s-au adresat instantelor.

Acum PSD a reluat vechiul proiect. De altfel, asupra acestui aspect atrage atentia si Consiliul Legislativ in punctul de vedere referitor la propunerea PSD votata astazi. O noua propunere avand acelasi obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstitutional ar incalca dispozitiile Constitutiei, afirma Consiliul Legislativ.

Daca la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect sa ii ameninti pe parlamentari cu excluderea daca nu voteaza un proiect care ridica atat de multe semne de intrebare. Stim cu totii ca la CCR exista, oricum, o disponibilitate scazuta pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovada de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia sa se bazeze pe o analiza temeinica, facuta de juristi, a celorlate trei decizii de respingere ale CCR, a anuntat Motreanu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, ca proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost votat cu larga majoritate de Parlament, dupa cum a spus la investirea in functie, mentionand ca au existat trei guverne si patru prim-ministri ai PNL care ar fi avut timp sa rezolve tot ce au promis in aceasta perioada.

„Am intrat intr-un calendar de recuperare a cererilor de plata 2 si 3. Despre ceea ce am votat astazi, vreau sa va reamintesc: eu nu am pensie speciala. In ultima zi de mandat, in cele doua mandate pe care le-am avut mi-am dat demisia. Si cred ca, daca ar fi facut toti parlamentarii acest lucru, in acest moment n-am mai fi ipocriti, sa incercam sa transferam de la unul la altul victoriile, dar si insuccesele. A existat o majoritate de dreapta in Romania, lucru pe care il cunosc si eu, il cunoasteti si dumneavoastra. Au avut timp sa rezolve tot ceea ce au promis in aceasta perioada. Au existat trei guverne sau de patru ori, parca, domnul Orban a fost votat de doua ori, au fost patru prim-ministri ai actualilor membrii de coalitie PNL, a fost suficient timp sa rezolve aceste probleme”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, dupa adoptarea proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Ciolacu a spus ca s-a inceput cu eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, avand in vedere ca nu se poate cere altor categorii sa renunte la pensiile speciale, in timp ce parlamentarii isi mentin aceste privilegii.

„Astazi am inceput cu pensiile parlamentarilor. E un lucru corect: nu poti sa ceri altor categorii daca tu iti mentii aceste privilegii. Exista europarlamentarii care au acest privilegiu, o pensie suplimentara pentru ca au fost europarlamentari. Aproape in toate parlamentele lumii exista pentru parlamentari aceasta pensie. Important este ca oamenii politici sa se adapteze cerintelor din propria tara si nevoilor din propria tara. Am spus-o la investire, acum 11 zile. Astazi ati vazut, cu o larga majoritate – 382 de voturi – am terminat cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Urmeaza cumulul pensiilor cu salariul”, a adaugat Ciolacu.

Premierul a mentionat ca vor exista exceptii pentru alesii locali, pentru ca exista in Constitutie dreptul de a fi ales. „O sa fie exceptii la actori, la Teatrul Evreiesc, la profesori universitari, medicii care sunt si profesori”, a mai spus Ciolacu, referindu-se la cazurile de exceptii la eliminarea cumulului pensiei cu salariul.

„Mai mult, s-au convenit ultimele trei amendamente cu comisia si inchidem in aceasta saptamana si discutia cu pensiile speciale si acele esalonari si negocieri avute pentru pana in anul 2035, de asemenea un lucru normal. Se termina si cu angajatii din Parlament. Trebuie sa intelegem ca nevoile societatii romanesti sunt cu totul altele decat nevoile noastre personale, nevoile generale sunt cu totul altele”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, exista o foaie de parcurs, care va fi urmata in continuare de catre Guvern.

Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, luni, in sedinta comuna, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. S-au inregistrat 382 voturi „pentru” si 3 abtineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: