Dancila anuleaza sansele Romaniei de a obtine un post de vicepresedinte al Comisiei Europene. Rovana Plumb si Dan Nica, „cunoscuti ca slujbasi ai infractorului condamnat Liviu Dragnea”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL), purtator de cuvant al PPE, anunta ca Rovana Plumb si Dan Nica nu au nicio sansa sa fie acceptati in functia de comisar european din partea Romaniei. El ii cere lui Dancila sa faca alte nominalizari pentru ca Romania ar avea sanse sa obtina chiar o pozitie de vicepresedinte al Comisiei Europene.

„Prim-ministrul Dancila risca reputatia internationala a Romaniei. Cu actualele propuneri de comisar european, sansele Romaniei de a obtine postul de vicepresedinte al Comisiei Europene sunt nule”, anunta Muresan intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarul adauga ca nici Plumb, nici Dan Nica nu au nicio sansa sa treaca de audierile din Parlamentul European.

„Ambele persoane nominalizate sunt cunoscute ca slujbasi ai fostului presedinte PSD, infractorul condamnat Liviu Dragnea. Toate aceste lucruri sunt stiute de liderii europeni, inclusiv de noul presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, subliniaza Muresan.

Comunicatul integral:

„Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, a facut doua nominalizari proaste pentru functia de comisar european din partea Romaniei, care provin din doua grupari diferite ale PSD. Viorica Dancila, presedinte al PSD, a facut aceste nominalizari doar pentru a-si asigura sprijinul acestor grupari din cadrul partidului.

Cu astfel de candidati, prim-ministrul Viorica Dancila risca reputatia internationala a Romaniei. Candidatii la functiile de comisari europeni vor fi audiati in Parlamentul European, aceste audieri sunt publice, iar candidaturile slabe, precum cele propuse de Viorica Dancila, au mari sanse sa fie respinse la votul Parlamentului, ceea ce ar reprezenta o pata neagra pentru imaginea Romaniei in Europa. In plus, cu aceste nominalizari, sansele ca Romania sa obtina un post de vicepresedinte al Comisiei Europene sunt nule.

Rovana Plumb, pana recent ministru al Fondurilor Europene, este unul dintre principalii vinovati pentru slaba absorbtie a fondurilor UE aferente perioadei 2014 – 2020. Romania a absorbit doar 24% din fonduri europene structurale si de investitii alocate tarii noastre, desi au trecut 5 ani si jumatate din exercitiul financiar actual de 7 ani. Ca fost ministru al Mediului, Rovana Plumb poarta raspunderea pentru faptul ca Romania a pierdut 440 de milioane de euro fonduri europene alocate pentru mediu in perioada 2007 – 2013. Dan Nica este europarlamentarul roman care a mintit anul trecut in plenul Parlamentului European spunand ca 98% din persoanele trimise in judecata pentru coruptie in Romania au fost achitate. In realitate, doar 10% din dosarele de coruptie s-au incheiat cu achitarea persoanelor anchetate, procentul de achitari din Romania fiind chiar sub media europeana.

In plus, ambele persoane nominalizate sunt cunoscute ca slujbasi ai fostului presedinte PSD, infractorul condamnat Liviu Dragnea. Toate aceste lucruri sunt stiute de liderii europeni, inclusiv de noul presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu nominalizari serioase, Romania ar avea ocazia unica de a obtine un portofoliu important de comisar european, inclusiv o functie de vicepresedinte al Comisiei Europene. Motivul este ca statele din Europa de Est nu au obtinut nicio pozitie importanta in noua conducere a Uniunii Europene, iar noul presedinte al Comisiei se vede nevoit sa contrabalanseze acest dezavantaj in interiorul Comisiei Europene. In plus, incepand cu extinderea Uniunii Europene catre Europa de Est, la 1 mai 2004, tarile din regiune au detinut in permanenta functii de vicepresedinti in cadrul Comisiei Europene. Estonia a avut de trei ori functia de vicepresedinte, Slovacia, de doua ori, iar Bulgaria si Letonia, cate o data. Romania nu a detinut inca functia de vicepresedinte al Comisiei Europene, de aceea Guvernul Romaniei are tot dreptul sa ceara aceasta functie pentru tara noastra.

Am transmis public acest lucru Guvernului Romaniei inca din data de 5 iulie, imediat dupa desemnarea Ursulei von der Leyen drept candidat la functia de presedinte al Comisiei Europene. Tot atunci, am explicat Guvernului ca Romania poate obtine acest lucru doar daca vine cu un candidat credibil, competent si cu anvergura europeana. Am mai spus si ca Guvernul trebuie sa evite tentatia de a propune un politician de partid, fara performante la nivel european. Este exact ceea ce a facut prim-ministrul Dancila prin cele doua nominalizari. A sacrificat interesul Romaniei pentru a satisface interesele clientelei de partid.

Inteleg ca PSD este la guvernare si ca incearca sa puna un pesedist pe acest post, insa acesta va fi comisarul din partea Romaniei pentru urmatorii 5 ani, cu mult timp dupa ce Guvernul Dancila nu va mai fi la putere. Daca Guvernul trimite acum un comisar slab in numele Romaniei inseamna ca tara noastra va avea influenta foarte mica in toate deciziile Comisiei Europene in urmatorii 5 ani.

De aceea, cer prim-ministrului Viorica Dancila sa retraga aceste candidaturi si sa vina cu propuneri de comisari cu care se poate obtine o pozitie de vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Romania.”

Mai mult despre: , ,

Comentarii: