Dancila, comisar european. Corespondent la Bruxelles: „Dancila minte din inertie, pentru ca la atat se pricepe: sa minta”

politica

Dan Alexe, corespondent al postului Europa Libera la Bruxelles, afirma ca Viorica Dancila a mintit cand a spus ca ar fi putut sa se autopropuna comisar european.

„Vad ca Dancila intretine minciuna ca ea ar fi putut sa mearga la Bruxelles, Comisar European, insa nu vrea.

Dancila a spus azi la Adevarul Live: — ‘Nu, nu pot sa las partidul si sa plec. Eu sunt un om de echipa si asa voi ramane. Din punctul meu de vedere as fi plecat si as fi ocupat acest post, dar nu pot sa las partidul’.

Lucrul este imposibil si Dancila minte. Am mai spus-o, dar trebuie repetat: sefa guvernului nu se poate numi pe sine pentru a ocupa fotoliul de comisar al Transporturilor. E un flagrant conflict de interese acolo. Nu te poti numi pe tine.

E imposibil si legal si moral si pentru ca exista un precedent: in 2014, sefa guvernului Sloveniei, Alenka Bratusek, s-a propus pe sine candidata comisar sloven si a fost respinsa de Parlamentul European dupa un umilitor interogatoriu public. Alenka Bratusek a avut dupa aceea probleme cu justitia in propria ei tara pentru abuz de putere si flagrante conflicte de interese: un sef de guvern nu se poate propune pe sine in numele guvernului pe care il conduce.

Dancila stie ca ar fi automat respinsa de eurodeputati, ca doar era si ea printre ei atunci si a votat impotriva lui Bratusek. Pe deasupra, slovena trebuia sa primeasca tocmai portofoliul… Transporturilor, ca Romania acum.

Dancila minte din inertie, pentru ca la atat se pricepe: sa minta. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca din naratiunea ei reiese ca pune partidul deasupra intereselor tarii”, a explicat Alexe pe Facebook.

Viorica Dancila a declarat luni, in interviul acordat ziarului Adevarul, ca ar fi vrut sa plece comisar european, dar a ramas in tara ca sa nu „zdruncine” increderea colegilor.

„Din punctul meu de vedere as fi plecat si atunci as fi ocupat acest post, dar eu nu pot sa imi las colegii, sa le zdruncin increderea pe care mi-au acordat-o si voi merge alaturi de echipa mea pana la capat.”

Dancila a criticat si respingerea Rovanei Plumb sustinand ca nu a fost o abordare corecta si unitara.

„Altor candidati li s-a dat posibilitate sa rezolve problemele care au fost indentificate, nou nu ni s-a dat aceasta posibilitate. Veneam cu o alta nominalizare, dar trebuia sa fie o abordare corecta si o abordare unitara.”

De asemenea, Dancila sustine ca ar fi transmis noile propuneri, Dan Nica si Gabriela Ciot, la Bruxelles, insa o posibila decizie ar putea fi luata abia dupa motiunea de cenzura.

Mai mult despre:


Comentarii: