Dancila, reactie dementa. Razboi deschis cu UE si cu ambasadorii occidentali: „Nu am sa permit asa ceva, in niciun stat ambasadorii nu fac agenda primului ministru”

news

Premierul Viorica Dancila a avut, miercuri, in debutul sedintei de guvern, mai multe declaratii violente la adresa partenerilor europeni si occidentali ai Romaniei.

Principalele declaratii:

– Continuam sa obtinem rezultate foarte bune in exercitarea Presedintiei Consiliului UE

– M-au surprins declaratiile lui Frans Timmernmans, avand in vedere ca exista o deschidere totala in privinta pasilor pe care ii avem de urmat. S-a format un grup de experti, s-a lucrat la nivel de experti, atat din partea CE cat si a Minitesrului de Justitiei. Am specificat ca ne vom consulta si ca va exista transparenta. Declaratia sa a produs neclaritati si nu i-am inteles rostul, nu este pliata pe reaitatea existenta. O sa am o discutie cu Frans Timmermans legata de aceste aspecte

– La fel de surprinsa am fost de declaratiile lui Antonio Tajani. Niciun factor sau decident politic nu poate solicita inceperea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere sa nu intervenim in actul de justitie, ni se pare corect, dar oficiali europeni ne cer sa oprim anchete penale. Le spun clar ca premierul Romaniei nu va interveni niciodata in actul de justitie

– Am vazut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrutsa am o dicutie individuala, dar au refuzat sa. Le reamintesc ca suntem in Romania si ca am dialog direct cu omologii mei. Le recomand sa se adreseze autoritatilor din tara din care fac parte. In niciun stat ambasadorii nu fac agenda primului ministru si eu nu am sa permit asa ceva. Trebuie sa arate respect pentru Romania.

– Situatia aceasta destul de neplacuta a fost creata de declaratiile repetate pe justitie ale presedintelui Romaniei. Dac apresedintele Romanie nu a avut niciun aport la la rezultate obtinute de presedintia rotativa a Romaniei, iata ca a reusit sa aduca un deficit de imagine tarii noastre. Este pacat ca acest lucru se realizeaza tocmai in timpul detinerii presedintiei rotative de catre Romania

Ambasadele a 13 state occidentale au transmis, miercuri, un mesaj public in care isi exprima ingrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar romanesc si cer Guvernului Dancila sa nu faca modificari prin care statul de drept si lupta impotriva coruptiei ar putea fi slabite.

Comunicatul este semnat de ambasadele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite si Suediei.

„Noi, parteneri internationali si aliati ai Romaniei, chemam toate partile implicate in elaborarea ordonantelor de urgenta ale guvernului care modifica legislatia referitoare la domeniul justitiei, sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii sicoruptiei.

Din pacate, solicitarile noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au ramas fara raspuns de la inceputul lunii ianuarie a acestui an”, se arata in comunicatul postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Frantei.

Comunicatul integral:

In numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite si Suediei.

Noi, parteneri internationali si aliati ai Romaniei, chemam toate partile implicate in elaborarea ordonantelor de urgenta ale guvernului care modifica legislatia referitoare la domeniul justitiei, sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii si coruptiei.

Din pacate, solicitarile noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au ramas fara raspuns de la inceputul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund ingrijorati de integritatea sistemului judiciar romanesc, care a fost zdruncinat de modificari imprevizibile care nu intaresc eforturile Romaniei de a consolida progresul in materie de justitie. Dimpotriva, efectul cumulativ al acestor modificari prezinta riscul incetinirii luptei impotriva coruptiei si subminarii independentei sistemului judiciar. Asteptam ca procesul de reforma sa se bazeze pe o abordare inclusiva care sa implice toate partile, prin consultari ample. Un astfel de proces trebuie sa se desfasoare in interesul tuturor cetatenilor romani. Acest lucru necesita, de asemenea, ca toti actorii implicati sa ia in considerare opiniile si propunerile de sprijin oferite de expertii juridici romani si internationali, pentru a evita o si mai mare alterare a progreselor remarcabile inregistrate in domeniul justitiei de Romania in ultimele doua decenii.

Ordonantele de urgenta care par a fi in curs de discutie pot avea un impact negativ asupra independentei justitiei romanesti, ceea ce ar slabi increderea cetatenilor si a partenerilor Romaniei in sistemul judiciar, dar si in guvernul Romaniei.

In opinia tarilor partenere, este esential ca Romania sa tina seama de recomandarile organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Venetia si GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene si ale Comisiei Europene din ultimul sau raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si sa asigure o justitie eficienta, transparenta si impartiala.

Modificarile anticipate prezinta un risc de incalcare a valorilor comune. In plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durata asupra dezvoltarii economice a tarii. Faptul ca Romania detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene ii confera o responsabilitate speciala. Indemnam Guvernul Romaniei si toti actorii implicati sa tina seama in mod corespunzator de aceasta declaratie comuna si sa reafirme angajamentul politic al Romaniei de a sustine valorile noastre comune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: