Dancila s-a intalnit cu premierul Israelului. Telecomanda lui Dragnea, prezenta foarte aproape de premier in timpul convorbirilor

news

Premierul Viorica Dancila a avut, miercuri, o intrevedere cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, in cadrul vizitei oficiale pe care seful Executivului roman o face in Statul Israel. Premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

In timpul convorbirilor, la masa oficiala, s-a aflat si Anca Alexandrescu, personajul prin intermediul caruia Dragnea controleaza declaratiile publice ale premierului.

Citeste si: Telecomanda lui Dragnea. Cine este personajul prin intermediul caruia seful PSD controleaza fiecare pas si fiecare vorba a Vioricai Dancila

Conform unui comunicat al Guvernului, cei doi demnitari au evocat legaturile traditionale de prietenie dintre cele doua tari si au evidentiat nivelul excelent al relatiilor bilaterale dintre Romania si Statul Israel bazate pe o traditie de 70 de ani.

Premierul roman a exprimat satisfactia pentru interesul acordat de partea israeliana la propunerea partii romane privind incheierea unui parteneriat Romania-Israel in domeniul noilor tehnologii, care va permite elaborarea de proiecte comune in principalele domenii ale acestuia, respectiv cercetare, sanatate, telemedicina, inovatie antreprenoriala pentru domenii high-tech si care va stimula interesul reciproc al comunitatilor de afaceri din cele doua tari. In acest context, au fost abordate si aspecte privind cooperarea in domeniul militar, strategic si al securitatii cibernetice, precizeaza sursa citata.

Totodata, a fost evidentiat interesul ambelor parti de a organiza cea de a treia sedinta comuna de guvern la nivel inalt (G2G) in cursul anului 2018, fiind subliniata necesitatea organizarii unor contacte la nivel de oameni de afaceri.

In cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare existenta in formatul de colaborare multilateral, inclusiv in ceea ce priveste sustinerea reciproca a candidaturilor.

”Premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim”, se arata in comunicat.

Premierul Viorica Dancila face, miercuri si joi, o vizita oficiala in Israel, la invitatia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, urmand sa aiba intrevederi cu premierul israelian, precum si cu presedintele Reuven Rivlin, cu liderul opozitiei din Knesset, Isaac Herzog si cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului.

Din delegatia care o insoteste face parte si ministrul de Externe Teodor Melescanu, conform anuntului facut miercuri de MAE.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, se afla la randul sau, miercuri si joi, intr-o vizita in statul Israel, la invitatia premierului Benjamin Netanyahu, conform unui memorandum adoptat de Biroul Permanent al Camerei.

Aceste vizite au loc in contextul in care saptamana trecuta Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, masura criticata dur de presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat joi seara la Antena 3 ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administratia americana”, deoarece Romania este al doilea stat dupa SUA care face acest lucru.

Administratia prezidentiala a transmis, vineri, ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim si a subliniat ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare si ca „un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”.

Premierul Viorica Dancila a declarat ulterior ca a avut astazi o discutie la telefon cu presedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ca seful statului va fi consultat si ca documentul este clasificat de catre MAE.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca in urma discutiei telefonice „destul de lungi” pe care a avut-o cu premierul Viorica Dancila despre mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim a inteles ca Guvernul a vrut sa creeze o platforma de discutie in jurul acestei teme.

„O discutie exploratorie nu este gresita, dar de acolo si pana la o mutare efectiva este cale lunga”, a afirmat Iohannis, avertizand ca „cine ar forta o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumatate de secol de diplomatie serioasa si de succes”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: