externe

Danemarca limiteaza drastic numarul de „non-occidentali” in fiecare cartier: sa nu depaseasca 30% din numarul total al locuitorilor

Danemarca va face si mai restrictiva o lege controversata ce vizeaza reducerea proportiei de locuitori ‘non-occidentali’ in cartierele defavorizate, ce nu vor mai fi desemnate prin termenul controversat de ‘ghetou’, conform unei propuneri anuntate miercuri de guvernul social-democrat de la Copenhaga, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-un nou proiect de lege, ministrul de interne Kaare Dybvad Bek propune ca procentul de populatie de origine ‘non-occidentala’ in fiecare cartier sa nu depaseasca 30% peste 10 ani, in vreme ce planul actual, adoptat de dreapta politica acum trei ani, prevede un procent de 50%.

Danemarca este de multi ani una din tarile europene cu cea mai restrictiva politica de imigratie, aceeasi linie fiind urmata si de premierul social-democrat Mette Frederiksen de la instalarea la guvernare in iunie 2019.

Intr-un comunicat, ministrul de interne argumenteaza ca o proportie prea mare de straini din tari non-occidentale ‘mareste riscul de a vedea crescand o societate paralela religioasa si culturala’.

El vrea insa sa dispara din lege termenul controversat de ‘ghetou’ pentru desemnarea cartierelor sensibile, la o viitoare revizuire a legislatiei privind ‘societatile paralele’.

Pana acum, este descris in lege ca ‘ghetou’ orice cartier de peste 1.000 de locuitori si cu o populatie de peste 50% de origine ‘non-occidentala’, intrunind cel putin doua din urmatoarele patru criterii: peste 40% din locuitori nu au nici loc de munca, nici calificare; peste 60% dintre cei intre 39-50 de ani au absolvit cel mult liceul; infractionalitatea este tripla fata de media nationala; venitul brut al locuitorilor este mai scazut cu 55% fata de media regionala.

Cincisprezece cartiere se incadreaza in aceasta categorie, iar 25 sunt considerate ca ‘expuse’. Lista este actualizata in fiecare an in luna decembrie.

In aceste cartiere, delictele sunt sanctionate de doua ori mai sever decat in alte parti, iar cresa este obligatorie pentru toti copiii de la varsta de un an, in caz contrar familiilor fiindu-le retrase alocatiile.

Legea mai prevede limitarea la 40% in aceste cartiere, pana in 2030, a numarului de locuinte sociale ocupate de familii, masura foarte controversata dat fiind ca le obliga pe unele sa se mute la un moment dat.

Propunerea urmeaza sa fie luata in discutie de partidele parlamentare.

Potrivit institutului national de statistica, 11% din cei 5,8 milioane de locuitori ai tarii sunt de origine straina, dintre care 58% sunt cetateni ai unui stat clasat ca ‘non-occidental’.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

25 de minute ago

Utilizarea combustibililor fosili a scazut la un nivel record, in aprilie, in Uniunea Europeana. O treime din energia UE a venit de la fotovoltaice si eoliene

Scaderea productiei de energie electrica cu combustibili fosili a fost determinata de cresterea eoliana si…

5 minute ago

Argentina, paralizata de o greva generala de 24 de ore, declansata ca protest fata de masurile de austeritate ale presedintelui Milei

Cele mai mari sindicate argentiniene au lansat una dintre cele mai aprige provocari la adresa…

55 de minute ago

Primii pilotii ucraineni care au terminat antrenamentul pentru F-16 se intorc acasa. In curand vor veni si avioanele

Purtatorul de cuvant al Fortelor Aeriene Ucrainene a anuntat ca unii dintre pilotii ucraineni au…

O oră ago

S-a incheiat recesiunea. Economia Marii Britanii revine la crestere

Economia Marii Britanii a crescut cu 0,6% in primul trimestru al acestui an, a anuntat…

4 minute ago