Danemarca trimite in Ucraina un lansator de rachete contra navelor Rusiei. 20 de tari anunta ca vor trimite noi transe de armament in Ucraina

externe

Ministrul american al apararii, Lloyd Austin, a declarat luni ca aproximativ 20 de tari au anuntat noi transe de asistenta in materie de securitate pentru Ucraina in timpul unei intalniri virtuale cu aliatii pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Printre cei care au anuntat noi pachete de asistenta se numara Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia si Polonia, a declarat Austin presei. Danemarca urmeaza sa furnizeze un lansator de rachete pentru apararea coastelor ucrainene.

In acelasi timp, secretarul american al apararii a subliniat luni angajamentul tarii sale de a ajuta Ucraina pe plan militar ‘pana la sfarsit’, noteaza EFE.

‘Avem multe de facut impreuna si astfel vom merge inainte impreuna’, le-a spus Austin membrilor acestui grup, care a avut deja o prima intalnire in urma cu o luna la Ramstein (Germania) si acum i s-au alaturat inca cinci tari -Austria, Bosnia-Hertegovina, Columbia, Irlanda si Kosovo.

El a subliniat ca de la inceperea invaziei ruse, Ucraina a obtinut deja o ‘victorie istorica in batalia pentru Kiev’, ceea ce l-a determinat pe presedintele rus Vladimir Putin sa reorienteze razboiul spre est si sud, dar si in aceasta noua faza Ucraina se lupta ‘la fel de tare si la fel de bine’.

Mentionand prezenta la reuniune a ministrului ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov si a sefului adjunct al fortelor armate ucrainene, Austin a promis ca aliatii vor continua sa lucreze impreuna cu Kievul pentru a se asigura ca Ucraina are tot materialul necesar pentru a se apara.

Seful Pentagonului a explicat ca ultimul pachet de ajutor al SUA, in valoare de 40.000 de milioane de dolari, va permite ca Ucrainei sa-i fie furnizate mai multe sisteme de artilerie si vehicule blindate. Mai exact, el a indicat ca vor fi trimise 18 noi obuziere, 18 vehicule tactice pentru transportarea acestora, sisteme de artilerie, sisteme radar si alte echipamente pentru armata.

Mai mult despre:

Comentarii: