Danemarca va scoate din serviciu avioanele F-16 cu doi ani mai devreme, deschizand calea transferului catre Ucraina

externe

Marcel Ciolacu, antrenare, piloti ucraineni, avioane de lupta, F-16, Romania

In Danemarca, avioanele de vanatoare F-16 vor fi scoase din serviciu in 2025, cu doi ani mai devreme decat era prevazut, relateaza DR.

Ministrul interimar al Apararii, Troels Lund Poulsen, a declarat de asemenea ca se apropie si transferul avioanelor F-16 catre Ucraina.

El a precizat ca scoaterea din serviciu a avioanelor de lupta F-16 a devenit posibila datorita operationzlizarii mai rapide a avioanelor F-35, care le vor inlocui.

„Putem pune in functiune F-35 mai devreme decat era planificat. Si de aceea ne aflam acum in situatia in care F-16 pot fi scoase din serviciu mai devreme”, a declarat el.

Potrivit acestuia, pilotii ucraineni vor avea nevoie de 6-8 luni de pregatire inainte ca transferul avioanelor F-16 daneze sa devina realitate.

Problema furnizarii Ucrainei de avioane de lupta F-16 a fost discutata in cadrul reuniunii Grupului de contact pentru apararea Ucrainei (formatul Ramstein) de saptamana trecuta.

Atunci s-a aflat ca pana in luna iulie partenerii Ucrainei intentioneaza sa aprobe programul de pregatire a pilotilor, inginerilor si tehnicienilor ucraineni pe avioane de lupta F-16, pregatirea propriu-zisa urmand sa aiba loc intr-un centru special creat in una dintre tarile europene membra NATO.

Potrivit Politico, transferul de avioane de lupta F-16 occidentale catre Ucraina ar putea avea loc la inceputul anului 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: