Danilet apare in cel mai influent ziar din SUA, Washington Post. Danilet: „Este o razbunare, am o multime de dusmani pentru atitudinea mea”

politica

The Washington Post, cel mai influent ziar din Statele Unite, scrie despre cazul judecatorului roman Cristi Danilet. „SUA condamna suspendarea unui judecator roman din cauza unor postari pe TikTok”, este titlul publicat in Washington Post.

Iata traducerea integrala a articolului:

Un cunoscut judecator din Romania a fost suspendat din functie din cauza unor videoclipuri pe care le-a postat pe platforma de socializare TikTok, o masura care a atras marti critici pe scara larga si un mesaj de condamnare din partea ambasadei SUA.

Cristi Danilet, un judecator din orasul Cluj, din nordul Romaniei, a fost suspendat luni de Consiliul Superior al Magistraturii din cauza a doua videoclipuri pe care le-a postat pe TikTok anul trecut si despre care CSM a decis ca reprezinta „un comportament care afecteaza imaginea sistemului judiciar”.

Danilet a declarat marti pentru The Associated Press ca intr-un videoclip apare taind un gard viu din gradina si in altul curatandu-si piscina de acasa si ca niciunul dintre videoclipurile care au dus la actiunea disciplinara nu are legatura cu profesia sa. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Danilet, care a adunat un mare numar de urmaritori pe retelele de socializare, a criticat ani de zile sistemul judiciar din Romania si a cerut reforme, iar in trecut a organizat proteste impotriva celor care se opun reformelor. De asemenea, el organizeaza cursuri de educatie juridica pentru copii.

„Cred ca este un fel de razbunare”, a declarat Danilet pentru AP. „Timp de multi ani am fost implicat in reforma sistemului judiciar (din Romania)… Am o multime de dusmani pentru acest tip de atitudine. In Romania, este foarte greu sa faci reforme ale sistemului judiciar, dar si reforme ale mentalitatilor”.

Ambasada SUA la Bucuresti a declarat marti, intr-un comunicat, ca este „profund ingrijorata” de suspendarea lui Danilet.

„O justitie independenta, care respecta statul de drept, este esentiala pentru orice democratie prospera”, se arata in declaratie, adaugand ca presedintele Joe Biden a declarat recent, la Summitul pentru Democratie, ca „democratia nu apare din intamplare”.

Dacian Ciolos, care a fost anterior prim-ministru intre 2015 si 2017 intr-un cabinet interimar, a condamnat suspendarea si a acuzat guvernul de coalitie recent investit ca a inceput „distrugerea justitiei”.

„(Suspendarea) arata rau, indiferent cum privim lucrurile”, a spus Ciolos. „Chiar daca aceasta decizie este anulata de Inalta Curte, semnalul a fost dat. Judecatorii trebuie sa fie foarte atenti”.

Ciolos a adaugat ca, in ultimele luni, a „primit informatii” ca mai multi judecatori si procurori „se simt intimidati si se afla in diferite stadii de actiune disciplinara”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: