Danilet ii explica simplu lui Dancila, sa priceapa si ea, diferenta dintre „spaga” si „bacsis”: „Altceva este cand dai bani unui angajat al statului”

news

Cristi Danilet, pensionare, CSM, decizie

Judecatorul Cristi Danilet are o postare ironica pe Facebook la adresa premierului Dancila dupa ce a iesit la iveala ca aceasta le-a spus europarlamentarilor straini ca in Romania nu exista coruptie, fiind „doar o maniera diferita, cultural vorbind, de a multumi cuiva”. 

„Premierul are dreptate! 🙂 Si totusi…. Doamna Dancila are o duzina de ani de experienta de viata in fata mea. Ea face parte din generatia nascuta, crescuta si educata in timpul „culturii” comuniste. Este generatia care in acele vremuri isi rezolva totul pe baza de pile, cunostinte si relatii. Motiv pentru care acum nu poate face distinctia intre „custumory” si „nelegal” atunci cand este vorba de platirea si rasplatirea unor servicii. Care a considerat mult timp drept o „atentie” mita data functionarului la primarie si drept un „cadou” mita data profesorului la scoala, care a considerat ca il „onoreaza” pe medicul care ia mita sa opereze pe cineva, care atunci cand a dat mita unui politist sa scape de o amenda a considerat ca „ii face o cinste”, iar cand a dat mita unui magistrat pentru o solutie favorabila a considerat ca „ii da dreptul”.

Da, premierul are dreptate: aceste lucruri au fost ceva firesc pe vremea ei si au facut parte din „cultura” generatiei ei.

Si totusi, eu fac parte dintr-o alta generatie, cea care nu face confuzia dintre legal si moral, dintre ce este interzis si ce este obicei. Iar in domeniul mitei sau coruptiei, sa explic cum stau lucrurile, pe intelesul tuturor:

– cand lasi 10 lei cameristei pentru curatenia din camera de hotel in plicul special lasat pentru aceasta, ori cand lasi in plus 5 lei coafezei ca iti place cum te-a tuns, cand mai lasi 3 lei la taximetrist sau cand lasi in plus 10% din nota de plata chelnerului pentru ca ti-a placut cum ti-a servit cina la restaurant, este un OBICEI si nu incalca legea. Bacsisul se accepta in cultura noastra si a altor popoare. Are legatura cu rasplatirea din partea ta a unor servicii platite tot de tine. Sunt servicii private, suma de bani este modica, uneori doar simbolica, iar cel care primeste banii nu are capacitate de decizie in unitatea in care lucreaza;

– altceva este cand dai bani unui angajat al statului. Acest angajat este deja platit de tine, prin sistemul de taxe si impozite. Omul are un salariu in baza caruia el trebuie sa presteze o activitate sau un serviciu. Orice suma de bani primita de la utilizatorul acelui serviciu, fie anterior, fie ulterior prestarii serviciului, este nelegala si se numeste MITA: functionarul de la primarie ca sa iti solutioneze mai repede cererea, arhivarul de la tribunal ca sa isi gaseasca dosarul, directorul scolii ca sa iti distribuie copilul la un anumit diriginte, primarul localitatii ca sa castigi o licitatie, medicul ca sa iti gaseasca pat liber in spital ca sa te internezi, politistul ca sa nu iti dea amenda, magistrat ca sa iti dea o solutie convenabila, paznicul spitalului ca sa iti permita vizita unui bolnav in afara orelor de program, ministrul ca sa te angajeze in echipa sa;

– acelasi lucru este valabil cand apelezi la un serviciu contra-cost pentru care ti se elibereaza chitanta: din moment ce ai achitat legal o suma de bani pentru a beneficia de acel serviciu orice plata in plus este nelegala si este considerata, la fel, un act de coruptie. De exemplu, daca decizi sa te operezi la un spital privat si ai platit acest serviciu, este coruptie orice suma de bani data in plus medicului, asistentei, anestezistului”, a scris Danilet pe Facebook.

Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, seful Partidul Crestin Social, a povestit, intr-un interviu pentru Ziare.com, unul dintre episoadele prim-ministrului Viorica Dancila de la Bruxelles. Se intampla inainte ca premierul sa vorbeasca in plenul Parlamentului European.

„Sa va povestesc ce a afirmat doamna Dancila in fata grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat ca doamna Dancila, inainte de a vorbi in fata plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reprosat problemele legate de coruptie din Romania.

Si ea a zis ca nu e adevarat, nu exista coruptie in Romania, este doar o maniera diferita, cultural vorbind, de a multumi cuiva. Mi s-a parut extrem de ingenios sa vorbesti de o diferenta culturala. Practic, as putea sa-mi cumpar direct o decizie favorabila in justitie, dar asta nu ar inseamna ca sunt corupt sau ca as corupe pe cineva, nu, as avea un comportament cultural specific”, a povestit acesta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: