Danilet, in fata PSD-istilor si PNL-istilor din Comisia Juridica: „CCR a devenit un actor politic. Sunt un judecator onest, cinstit, integru”

politica

Cristi Danilet, pensionare, CSM, decizie

Judecatorul Cristi Danilet a declarat miercuri ca, in ultimii ani, Curtea Constitutionala a Romaniei a devenit „un actor politic” si s-a „indepartat de la scopul initial al Constitutiei”.

UPDATE Danilet a primit aviz pozitiv, urmand ca Plenul Parlamentului sa decida prin vot. Majoritatea PSD-PNL il sustine insa pe Bogdan Licu, care a plagiat din lucrarile lui Danilet.

Cristi Danilet, propus de Uniunea Salvati Romania pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala pe locul actualului presedinte al CCR, Valer Dorneanu, caruia ii expira mandatul, este audiat miercuri in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

„In ultimii ani, CCR a devenit un actor politic si cred ca s-a indepartat de la scopul initial al Constitutiei. Spun asta pentru ca, atunci cand interpretam Constitutia tarii, trebuie sa facem trimitere la vointa puterii constituante din 1991 si lucrurile care sunt in vigoare, precum si la lucrarile parlamentare din 2003, cand a avut loc revizuirea Constitutiei. In 2003 s-a creat aceasta atributie a CCR de a solutiona conflicte constitutionale intre autoritati si cred ca ceea ce a vrut legiuitorul nu a fost nici pe departe sa inlocuiasca vointa politica. Cred ca atunci cand avem organisme, institutii, autoritati politice, acestea, prin negocieri si prin atitudini politice, trebuie sa isi regleze problemele, nu sa se duca cu ele la CCR. Sunt pentru o limitare a puterilor CCR. Desigur, doar pe cale jurisprudentiala, pentru ca avem o jurisprudenta a CCR care defineste exact ce inseamna conflictul juridic de natura constitutionala”, a precizat Danilet, citat de Agerpres.

El a spus ca, in cazul in care CCR declara ca o lege este conforma cu Constitutia, atunci cand aceasta reglementeaza intr-un domeniu ce tine de Uniunea Europeana, judecatorul trebuie sa faca abstractie de acea decizie a Curtii.

„Exista trei decizii, din 2018, 2020 si 2021, ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene care ne lamureste cum anume noi sa interpretam dreptul Uniunii Europene. Si anume: judecatorul roman este primul judecator european, este obligat sa aplice tratatele si celelalte acte normative obligatorii. Decizia prin care s-a infiintat Mecanismul de Cooperare si Verificare este una obligatorie pentru Romania si efectele sale vor inceta in momentul in care va fi abrogata. Chiar daca CCR declara ca o lege este conforma cu Constitutia, atunci cand aceasta reglementeaza intr-un domeniu ce tine de Uniunea Europeana, atunci judecatorul european, spune CJUE, trebuie sa faca abstractie de acea decizie a CCR, sa aplice direct nota de drept european”, a explicat Cristi Danilet.

Judecatorul a aratat ca isi doreste o transparentizare a activitatii CCR.

„Nu am negociat si nu voi negocia nimic in ceea ce priveste cariera mea. Sunt un judecator onest, cinstit, integru. (…) Cred mult in legitimitatea Curtii, in increderea pe care trebuie sa o sadeasca cetateanului de rand si cred eu ca un popor care nu crede in propria Constitutie degeaba are Constitutie. De aceea, vad o transparentizare a activitatii CCR. Mai mult, vad o indexare tematica a jurisprudentei sale. Mi se pare neloial publicarea si vinderea jurisprudentei Curtii Constitutionale. Acestea ar trebui sa fie in fise tematice pentru tot publicul. Ar trebui ca hotararile CCR sa fie redactate si pronuntate o data si nu in pasi distincti. Cred ca judecatorii CCR care sunt in minoritate ar trebui (…) sa isi motiveze opiniile separate”, a mai afirmat Cristi Danilet.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: